odczyt symboli matematycznych
Paweł:
W materiałach na nadciągające zajęcia z logiki i teorii mnogości znalazłem taki zapis:
A = B wtw ∀x (x∊A ↔ x∊B)
powiedzcie prosze czy taki sposob odczytu jest poprawny:
zbiór A równy jest zbiorowi B wtedy i tylko wtedy gdy dla każdego x: x należy do zbioru A wtedy
i tylko wtedy gdy należy też do zbioru B
2 paź 18:26
Adamm: raczej zamiast
x należy do zbioru A wtedy i tylko wtedy gdy należy też do zbioru B
z tego że x∊A wynika że x∊B, i odwrotnie
2 paź 18:29
Adamm: w sumie to to samo, nieważne
2 paź 18:31
Paweł: więc sposób w jaki odczytuje jest ok?
2 paź 18:32
Adamm: tak
2 paź 18:36
Paweł: Dzięki

Jakbyś mógł za chwile (15 min?) jeszcze tutaj zajrzeć to byłoby fajnie, bo na pewno będę miał
kolejne krótkie pytania o sposób odczytu
2 paź 18:39
Euklides: Daj te materiały XD, bo logika też u mnie nadciąga. Mam jakieś 500 stron z indukcji i relacji.
Natomiast wydaje mi się, że to i tak za mało. Rzuć jakies zadania z czegoś, to sobie
porozwiązuje
2 paź 18:43
Paweł:
Zbiór pusty {x: x=x ∧ ¬(x=x)}
Zbiór złożony z elementów x takich, że (x równe jest x ) i...
i.. dalej nie wiem jak odczytać.
@Euklides:
Mam wykłady w pdf (nie miałem jeszcze 1 zajęć, więc chce się jedynie lekko rozeznać), ale zadań
tam raczej nie ma
http://www.staff.amu.edu.pl/~awisniew/logika_1/
2 paź 18:49
Euklides: że nieprawda, że x jest równe x?
2 paź 18:50
Euklides: Mam sporo notatek, głównie z zajęć z 1 klasy liceum. Muszę sobie troche odsiezyc, bo mialem
przerwe 3 lata pomiedzy liceum a studiami
2 paź 18:51
Paweł: Może mam jakiś odchył programistyczny, ale czemu wtedy nie byłoby to zapisane jako x!=x?
2 paź 18:51
Adamm: x równe jest x oraz nie x równe jest x
2 paź 18:51
Adamm: to nie jest ≠ tylko zaprzeczenie zdania
2 paź 18:52
Paweł: Dzięki
2 paź 18:52
Saizou :
Paweł zaczynasz studia na Wydziale Magii i Iluzji ?
2 paź 18:54
Saizou : a nie... Kognitywistyka to nie
2 paź 18:55
Euklides: Brałbym zbiór zadań onyszkiewicza w ciemno. Sucha teoria będzie pewnie na egzaminie. Natomiast
z tego co słyszałem, to głównie na zajeciach bedzie rozwiazywanie zadań. W kazdym bądź razie
zbior jest spoko.
2 paź 18:56
Paweł:
Tak, wybrałem studiowanie Iluzji

Euklides − łącząc autora i tytuł z "filetype: pdf" (bez spacji) mozna sporo znaleźć w googlu
2 paź 19:09
Paweł: btw. kognitywistyka
2 paź 19:09
Saizou :
Wiesz już z kim będziesz mieć Wstęp do matematyki ?
2 paź 19:11
Paweł:
Nie mam tak nazwanego przedmiotu.
Wstęp do algebry liniowej i geometrii − T. Szulc
2 paź 19:13
Saizou :
To Pan Informatyk
2 paź 19:15
Euklides: No ja ten sam przedmiot bede mial ,heh
2 paź 19:16
Euklides: podobno idzie rozwalic egzamin w kilka minut
2 paź 19:16
Paweł: 
Euklides − też UAM?
2 paź 19:16
Euklides: Nie XD, to za wysokie progi. Tym bardziej, że ja zaoczne UW
2 paź 19:17
Euklides: Mniej materialu bedzie do przerobienia, chociaż taki plus, no i praca
2 paź 19:18
Paweł: Ostatnio słuchy chodzą, że na UW strach być profesorem.. w szczególności, gdy wykłada się
niemiecki
2 paź 19:20
Euklides: No ja i tak niemieckiego nie potrafię. No jakaś patola w Wawie jest, także należy uważać w
tramwajach, autobusach, bo nie wiadomo kto z Tobą jedzie...
2 paź 19:22
Paweł:
A ⊆ B wtw ∀x(x ∈ A → x ∈ B)
Zbiór A zawiera się w zbiorze B wtedy i tylko wtedy gdy dla każdego x: x należy do zbioru A to
x należy do zbioru B
takie cudo?
2 paź 19:32
Saizou :
oki, ewentualnie inkluzje (zawieranie, ⊆) możesz przeczytać jako
A ⊆ B, Zbiór A jest podzbiorem zbioru B
wiec Twoje zdanie by brzmiało
Zbiór A jest podzbiorem zbioru B witw, gdy dla każdego x, skoro x jest w zb. A to x jest w zb.
B.
2 paź 19:35
Paweł: ok, dzieki
2 paź 19:40