wa
Euklides: Prosta, aczkolwiek trudna granica. Nigdy takiej nie rozwiązywałem.
lim 1(√n+2)
n −> oo
to w potędze (√n+2)
to będzie 1(√n(1+2\n))?
czyli otrzymam 1n to 1?
2 paź 18:14
Adamm: 1√n+2=1
...
2 paź 18:15
Adamm: do czego dąży 1 gdy n dąży do
∞
2 paź 18:18
Euklides: 1 do niczego
2 paź 18:36
Euklides: to jest symbol nieocznaczony?
2 paź 18:36
Adamm: 1 dąży do 1
2 paź 18:37
Euklides: będzie coraz więcej, ale dalej będzie to 1?
2 paź 18:37
Euklides: czyli rozwiązanie to 1?
2 paź 18:37
Adamm: limn→∞1√n+2=limn→∞ 1
pomyśl
2 paź 18:39
Euklides: czy mowa tutaj o symbolu nieoznaczyonym?
2 paź 18:39
Adamm: ...
2 paź 18:39
Euklides: no 1
2 paź 18:39
Adamm: no brawo, z czym masz problem?
2 paź 18:40
Euklides: To jest ponad moją wyobraźnię
2 paź 18:40
Euklides: no z niczym już..
2 paź 18:41
Adamm: 12222=?
2 paź 18:41
Euklides: no 1 XD. dzięki za pomoc
2 paź 18:41
Euklides: Reszte zrobie sam, no chyba, że dojde do f.tryg. To mogą byś schodki
2 paź 18:43
Saizou :
Euklides takie wyrażenie 1
∞ jest symbolem nieoznaczonym w kontekście takich granic
| | 1 | |
limn→∞ (1+ |
| )n, a co do innych to nie wiem |
| | n | |
2 paź 18:43
Euklides: Ok, dzięki SAIZOU
2 paź 18:44