Pierwiastki
Pati18773: Uprość wyrażenie
√(2x+2√2x−1) − √(2x−2√2x−1)
2 paź 17:06
Jack: 2 sposoby.
1) Bardziej zaawansowany, mniej pisania
2) Mniej zaawansowany, wiecej pisania
ktory wybierasz?
2 paź 17:18
Pati18773: Ten i ten
2 paź 17:21
Jack:
2)
√2x+2√2x−1 − √2x − 2√2x − 1 = a /()2
i liczysz...
2 paź 17:23
grthx: A dziedzina ?
2 paź 17:27
Pati18773: Jejku liczyliśmy to na lekcji xd
2 paź 17:27
Jack: znaczy ze juz nie potrzbne czy jak?
2 paź 17:29
Pati18773: Znaczy ten sposób rozwiązania

policzylam i wyszło ! Dziękuję!
2 paź 17:33
Jack: w kazdym razie...
1) zauwazamy, ze
2x+2√2x−1 = 2x − 1 + 2√2x−1 + 1 = (√2x−1 + 1)2
2x−2√2x−1 = 2x − 1 − 2√2x−1 + 1 = (√2x−1 − 1)2
2 paź 17:34