Pokaż, że dla każdego n ∈ N mamy, że
xads: liczba 4n
2 + 15n − 1 jest podzielna przez 9
No to liczę:
1 krok indukcyjny:
n=1
4*1
2+15*1−1 = 18
18 jest podzielne przez 9, a więc wyrażenie jest podzielne dla n = 1
2 krok indukcyjny:
∀
m > 0 ⋀ m ∊ N (∃
k ∊ Z 4m
2 + 15m − 1 = 9k => ∃
l ∊ Z 4(m + 1)
2 + 15(m+1) − 1 = 9l)
L
teza = 4(m+1)
2 + 15m − 1 = 4(m
2 + 2m + 1) + 15m + 15 − 1 = 4m
2 + 8m + 4 + 15m + 14 =
4m
2 + 15m −1 + 8m +15 = 9k
I w tym momencie się zatrzymałem i nie wiem co z tym zrobić
2 paź 15:51
Adamm: Lteza=4(m+1)2+15m+14=4m2+8m+4+15m+14=4m2+15m−1+8m+19=9k+8m+19
wykaż że 8m+19 jest podzielne na 9
2 paź 15:57
Adamm: dla m∊ℕ oczywiście
2 paź 15:59
Adamm: ℕ+ raczej
2 paź 16:00
xads: 8m+19 jest podzielne przez 9, bo suma ich cyfr tworzy liczbę podzielną przez 9. Jest jedno ale
− jak zapisać to w matematyczny sposób?
2 paź 16:03
Adamm: dla m=2 masz 16+19=35 więc nie jest podzielne przez 9
2 paź 16:05
xads: To nie wiem jak to rozwiązać do końca
2 paź 16:07
PW: Dla n = 3 mamy:
4•32 + 15•3 − 1 = 80
nie jest podzielna przez 9. Usiłujesz udowodnić fałsz.
2 paź 16:07
Adam: Teza więc nie jest prawdziwa na mocy zasady indukcji matematycznej.
2 paź 16:09
xads: I na tym kończy się zadanie?
2 paź 16:09
Adam: Tak
2 paź 16:09
xads: OK. Wielkie dzięki
2 paź 16:10
Janek191:
∧ n ∊ ℕ+ 4n2 + 15 n − 1 jest podzielne przez 9
1o)
n = 1 4*12 + 15*1 − 1 = 18 = 9* 2 ok
n = 3
4*9 + 15* 3 − 1 = 36 + 45 − 1 = 80 − nie jest podzielne przez 9
2 paź 16:15
PW: Wniosek:
Zanim przystąpimy do dowodu warto sprawdzić tezę dla kilku liczb naturalnych, nie tylko
dla n = 1.
2 paź 16:41