Niewymiernosc
Pati18773: Jak usunąć z tego niewymiernosc ? Policzylam i nie mogę znaleźć błędu
2 paź 15:42
Saizou :
to napisz, a my sprawdzimy
2 paź 15:43
Pati18773: | | 3 | | (1−3√2) | | 3(1−3√2) | |
= |
| × |
| = |
| × |
| | 1+3√2 | | (1−3√2) | | 1−3√4 | |
| | (1+3√4) | | 3(1−3√2)(1+3√4) | |
|
| = |
| =−3(1+3√4−3√2−2)=3−33√4+33√2 |
| | (1+3√4) | | −1 | |
2 paź 16:00
Omikron: Tutaj powinnaś zastosować wzór na sumę sześcianów.
a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)
Wymnóż przez brakującą część wzoru.
2 paź 16:02
Omikron: W Twoich obliczeniach jest błąd, w mianowniku nie wyjdzie −1
2 paź 16:03
Pati18773: To ile powinno wyjść ?
2 paź 16:09
Pati18773: Kurczę strasznie gubię się w tych obliczeniach
2 paź 16:16
Omikron: W mianowniku w Twoim przypadku wychodzi 1−3√16
2 paź 16:25
Omikron: Zastosuj ten wzór, który Ci napisałem zamiast tego
2 paź 16:26
Pati18773: Juz wiem ! Ladnie sie skrocilo
2 paź 16:26
2 paź 16:26
Pati18773: Właśnie na to spojrzałam !
2 paź 16:29