Oblicz wartość wyrażenia (trygonometria)
smutny słaby uczeń: Wiedząc, że α jest kątem ostrym i sin α=13 , oblicz wartość wyrażenia:
a) 2sin α + 12 cos α − 4 tg α
b) (sin2 α + cos2 α)2 − tg α x sin α
2 paź 15:32
Janek191:
Do a)
cos
2 α = 1 − sin
2 α
2 paź 15:34
Janek191:
Do b)
sin2α + cos2α = 1
2 paź 15:35
Janek191:
a)
zatem
| | 1 | | 1 | | 2 √2 | | 1 | | 2 | | √2 | |
w = 2* |
| + |
| * |
| − 4* |
| = |
| + |
| − √2 = |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2√2 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | √2 | | 3 √2 | | 2 − 2√3 | |
= |
| + |
| − |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
2 paź 15:44
smutny słaby uczeń: Dziękuję bardzo
2 paź 15:51