Odcinek laczacy dwa boki trapezu
Marek.darek: Dzień dobry, mam problem z pewnym zadaniem. Brzmi ono tak: Wykaz ze w dowolnym trapezie odcinek
łączący środki dwóch boków ma długość równą 1/2(AB +CD). AB to dolna podstawa głównego
trapezu, a cd to górna podstawa głównego trapezu. Z góry dziękuję za pomoc.
2 paź 15:21
Saizou :

2x=a+b
2 paź 15:26
Janek191:

P = 0,5 (a + b) *h = 0,5 ( a + x)*0,5 h + 0,5( x + b)*0,5 h / *4
2*(a + b)*h = (a + x)* h + ( x + b)*h / : h
2*(a + b) = (a + x) + ( x + b) = 2 x + a + b
a + b = 2 x
===========
2 paź 15:30