:)
Adam: Ile jest wszystkich liczb sześciocyfrowych w których zapisie wystepuje dokładnie raz cyfra 5
oraz dokładnie dwa razy cyfra 7 ?
Liczb jest 10, to wiem
5 i 7 wykluczam z trzech miejsc, więc zostają 3 miejsca
Na pewno jest 83 ale co zrobić z 5 i 7 ?
2 paź 15:11
Saizou :
cyfr jest dziesięć, liczb jest nieskończenie wiele
2 paź 15:13
Adam: Tak, pomyłka , cyfr jest 10
2 paź 15:14
Saizou :
Jeśli 5 jest na pierwszym miejscu to mamy jeszcze do wybory miejsca gdzie będzie 7, jest ich
| |
i resztę uzupełniamy cyframi nie 5 i nie 7 czyli łącznie mamy |
| |
Jeśli 7 jest na pierwszym miejscu, to wybieramy gdzie ląduje 5, a potem 7 i uzupełniamy
Jeśli 5 ani 7 nie jest na pierwszym miejscu (zero też nie może być), więc mamy 7 możliwości
| | | |
na pierwsze miejsce, następnie wybieramy gdzie ma być 5 tzn. | , i gdzie mają być 7, tzn. |
| | |
| | | | 4 | |
i uzupełniamy 82, łącznie mamy 7· | · |
| ·82 |
| | | 2 | |
Wystarczy teraz te wyniki dodać
2 paź 15:21
Adam: Wynik niestety wychodzi mniejszy od tych co w odpowiedzi, w odpowiedzi jest 28 800
2 paź 15:27
Saizou :
Przelicz raz jeszcze
2 paź 15:38
Adam: 7 to 7 , 5 po 1 to 5 , 4 po 2 to 6 a 82 to 64 , gdzieś błąd popełniam ?
2 paź 15:43
Saizou :
==============================+
28 800
2 paź 15:46
Adam: A dobrze, dobrze dziękuję
2 paź 15:48
PW: Łatwiej policzyć:
= 60•8
3 − 30•8
2 = 30•8
2(2•8−1) = 30•64•15 = 28800
Liczymy ile jest
ciągów 6−wyrazowych z dwiema siódemkami i jedną piątką, a potem
odejmujemy liczbę takich ciągów z pierwszym wyrazem równym 0 (zadanie o ciągach dla n= 6 i dla
n=5).
2 paź 15:55