Oblicz bez tablic matematycznych (gdzie popełniłam błąd?)
smutny słaby uczeń: √3 x sin
223 +
√3 x tg23 x tg67 +
√3 x sin
267=
tg60 x 1 + tg60 x 1 + tg60= 3{3}
A na końcu podręcznika jest wynik 2{3} , gdzie popełniłam błąd?

tg23(90−67)=ctg67
sin
223(90−67)=cos
267
√3= tg 60
2 paź 15:07
Adamm: czy 3{3} to
3√3, a 2{3} to
√3
2 paź 15:09
smutny słaby uczeń: ups , 3 √3 a na końcu podrecznika jest 2 √3
2 paź 15:11
Adamm: √3sin223+√3cos223+√3tg23*ctg23=√3+√3=2√3
2 paź 15:13
Adamm: użyłem sin2x+cos2x=1 oraz ctgx*tgx=1
2 paź 15:13
smutny słaby uczeń: Dziękuje
2 paź 15:20