Pomoc z ilością rozwiązań
gielczunator: Mam określić liczbę rozwiązań
| x2 + 4x + 1 | |
| = m w zależności od parametru m. |
| x2 + 1 | |
Doszedłem do postaci {4x}{x
2+1} + 1 = m
Zazwyczaj rozwiązuję graficznie tego typu zadania, jednak w tym wypadku nie mam pomysłu ani na
algebraiczne ani na graficzne rozwiązanie. Prosiłbym o pomoc, pozdrawiam
2 paź 14:48
gielczunator: | | 4x | |
* do postaci |
| + 1 = m |
| | x2+1 | |
2 paź 14:48
gielczunator: Zacząłbym od wyznaczenia minimalnej wartości licznika, co dalej?
2 paź 14:49
Adamm: x2+1>0 więc
4x+x2+1=mx2+m
(m−1)x2−4x+m−1=0
sprawdź liniowość etc.
2 paź 14:50
Adamm: jeśli chcesz narysować to musisz znać pochodne
2 paź 14:52
gielczunator: Dzięki @Adamm !
2 paź 14:53
gielczunator: Właśnie myślałem o analizie z pochodną ale ten algebraiczny sposób jest chyba łatwiejszy od
graficznego w tym przypadku
2 paź 14:54