Oblicz beż użycia tablic matematycznych. Proszę o pomoc :(
smutny słaby uczeń: tg19 stopni + tg45 stopni + tg71 stopni
Wiem, że tg19*(90* − 71*) = ctg71 stopni, wtedy ctg71 stopni + tg71 stopni=1. Ale co zrobić z
tym tg45 stopni?
2 paź 14:35
Adamm: ctg71 stopni + tg71 stopni=1
z tym mam problem
2 paź 14:40
Jack:
tg 19 = tg(90−71) = ctg 71
tg45 = 1 (to akurat wiadomo)
2 paź 14:41
smutny słaby uczeń: To jak to zrobić?
2 paź 14:41
smutny słaby uczeń: no tak

To już wszystko wiem, dziękuje
2 paź 14:42
Jack:
ctg 71 + tg 71 ≠ 1
2 paź 14:44
Adamm: | | 1 | | 2 | |
ctg71+tg71= |
| = |
| |
| | cos71*sin71 | | sin142 | |
co równa się 1 tylko jeśli sin142=2, a −1≤sinx≤1
2 paź 14:44
smutny słaby uczeń: Przepraszam, tam miało być wszędzie mnożenie. I wtedy tg 71 x ctg 71= 1, a tg45= 1. Wtedy 1 +
1= 2. Tak to powinno być? Bo w odpowiedziac na końcu podrecznika jest ze odpowiedz do tego
zadania to 1. A mi wychodzi 2...
2 paź 14:47
Adamm: tg71*ctg71*tg45=1*1=1
2 paź 14:48
smutny słaby uczeń: No racja, dziękuje
2 paź 14:50