tryg
hma: wykaz ze liczba jest wymierna
sin2135 − 2*sin135*cos135+cos2135 =
dlaczego jeśli nie wykorzystam "1 trygonometrycznej" wynik wychodzi mi inny niż w
odpowiedziach? czy ja robię coś złego czy w takich zadaniach TRZEBA zauważyć "1"?
2 paź 14:17
grthx: Zauwazyc z eto co napisales = (sin135−cos135)2
Pokaz rowniez swoje obliczenia
2 paź 14:20
Adamm: jak może wyjść inny? jeśli wychodzi to robisz coś źle
poza tym, w matematyce zazwyczaj trzeba coś zauważyć, to jest normalne
2 paź 14:21
Saizou :
co więcej=(−[cos135−sin135])2=cos2(2*135)=cos2(270)=0
2 paź 14:23
Adamm: ? sin2135+COS2135−2sin135cos135=1−cos270
2 paź 14:24
Adamm: 1−sin270 powinno byc
2 paź 14:32
hma: | | √2 | |
Sin2(180−45)−2*sin(180−45)*cos(180−45)+ cos2(180−45)=( |
| )2 − |
| | 2 | |
| | √2 | | √2 | | √2 | | 1 | | 1 | |
2* |
| *(− |
| )−( |
| )= |
| +1− |
| =1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
A wynik w odpowiedziach to 2
2 paź 14:55
Adamm: według twojego sposobu powinno być
masz błąd
2 paź 15:02
hma: Mógłbyś rozpisać?
Cos nie jest ujemny w (90,180)?
2 paź 15:04
Adamm: Sin
2(180−45)−2*sin(180−45)*cos(180−45)+ cos
2(180−45)=
| | √2 | | √2 | | −√2 | | √2 | |
=( |
| )2−2* |
| * |
| +(− |
| )2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
2 paź 15:08
Saizou :
Oczywiście, mój błąd
powinno być
sin2x−2sinxcosx+cos2x=1−sin2x
2 paź 15:09