matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rachunek różniczkowy
Donna:
ax+b
Funkcja f(x)=
osiąga ekstremum równe −1 dla x=2. Rozstrzygnij, czy jest to
(x−1)(x−4)
minimum, czy maksimum. Obliczyłam pochodną tej funkcji.
−ax
2
− 2bx + 4a + 5a
f'(x)=
(x
2
− 5x + 4)
2
I nie wiem jak dalej zrobić to ekstremum. Pomożecie?
2 paź 12:25
Adamm:
f(2)=−1 f'(2)=0
2 paź 12:27
Donna:
No przecież... układ równań... No nic. Dziękuję!
2 paź 12:29