Badanie dla jakich a są pierwiastki.
NoMoExcuses: | | x2+1 | | 1 | | x | |
Dane jest równanie |
| − |
| = |
| z niewiadomą x. Zbadaj, dla jakich |
| | a2x−2a | | 2−ax | | a | |
wartości a równanie
a) ma dwa różne pierwiastki
b) ma jeden pierwiastek
Sprowadzam do wspólnego mianownika i wygląda tak:
Porównuje licznik do 0 i liczę deltę:
To dla a) Δ=4a
2>0 czyli a∊R\{0}
Zauważam, ze dla a=1 schodzi x
2 wiec wykluczam, zatem a∊R\{0,1}
W odpowiedziach jest:
a∊R\{−2,0,1} i nie wiem jak się dobrać do tej −2. Zastanawiam się czy ja coś robię źle czy
błędna odpowiedz?
Pomóżcie!
2 paź 11:25
ICSP: Dziedzina ?
2 paź 11:37
Antonni: a
2x−2a= a(ax−2) to rownanie mozemy zapisac tak
| x2+1 | | 1 | | x | |
| + |
| = |
| |
| a(ax−2) | | ax−2 | | a | |
2 paź 11:44
NoMoExcuses: Wiem, tez tak robiłem. Co do dziedziny to właśnie obawiałem się ze jej nie potrafię wyznaczyć
bo dla mnie to R\{0}, nie za bardzo wiem co zrobić z mianownikami pozostałych ułamków,
podpowiesz?
2 paź 12:32
Adamm: a(ax−2)≠0 oraz ax−2≠0 oraz a≠0
2 paź 12:43
NoMoExcuses: No to wiem tyle ze co z tego wynika? ze jakie a nie może być? :<
2 paź 13:29
Adamm: | x2+1 | | a | | x(ax−2) | |
| + |
| = |
| |
| a(ax−2) | | a(ax−2) | | a(ax−2) | |
x
2+1+a=ax
2−2x
| | 2 | |
a) 2 pierwiastki więc Δ>0 oraz rozwiazania nie są postaci x= |
| |
| | a | |
| | 2 | | 2 | |
b) 1 pierwiastek więc ( Δ>0 oraz x= |
| ) lub Δ=0 oraz x≠ |
| |
| | a | | a | |
2 paź 13:35
NoMoExcuses: Te warunki tez doskonale rozumiem, ale gdzie tu widać ze a≠2?
2 paź 13:48
Antonni: Nie wiem dlaczego ale cos nie ma zaufania do Ciebie .
Nie rozwiazales zadnego z warunkow z 13;25 a juz piszesz gdzie tu widac ?
2 paź 13:51
ZKS:
| | 2 | |
Przecież dla x = |
| to równanie nie ma sensu liczbowego. |
| | a | |
2 paź 13:52
ICSP: | x2 + 1 | | 1 | | x | |
| + |
| = |
| |
| a2x − 2a | | ax − 2 | | a | |
x
2 + 1 + a = x(ax − 2)
x
2 + 1 + a = ax
2 − 2a x
(a − 1)x
2 − 2ax − (a + 1) = 0
1
o a ≠ 1 i a ≠ 0
2
o Δ > 0 ⇒ a ≠ 0
| | 2 | | 2 | |
3o x ≠ |
| ⇒ a ≠ |
| ⇒ x ≠ −1 ⇒ a ≠ −2 |
| | a | | x | |
Ostatecznie
a ∊ R \{−2 , 0 , 1}
Dodatkowo można stwierdzić, że jeśli a = 1 v a = −2 równanie ma jedno rozwiazanie.
2 paź 13:56
grthx: Witaj
ZKS 
Lepiej nie wdawaj sie w dyskusje bo tutaj od pewnego czasu naroilo sie tyle troli ze glowa
boli
Teraz albo nie odpiszse albo bedzie nie pojmuje ,dalej nie rozumiem i tak w kolo Macieju .
2 paź 13:59
ZKS:
Właśnie to jest poprawne rozwiązanie. Po ustaleniu dziedziny przekształcamy równanie do
postaci równania kwadratowego i na początku rozpatrujemy je jako równanie kwadratowe, a
następnie jak równanie liniowe. Tyle.
2 paź 14:00
ZKS:
Witam
grthx.

Właśnie i też z tego powodu już tak nie wchodzę na forum, aby pomagać ludziom, ponieważ
niektórzy wiedzą wszystko lepiej. Niestety, to już nie to samo forum co kiedyś.
2 paź 14:03
grthx: Powodzenia
ZKS
2 paź 14:07
ZKS:
Dzięki i również życzę powodzenia.
2 paź 14:10
NoMoExcuses: Nie wiem co to za dyskusja o trollach... Zachowuje się jak troll? Nie wiem jak do konća
wyznaczyć dziedzinę, czyli dla jakiego a równanie traci sens liczbowy dla a≠
x2. Pierwszy
raz sie stykam z takim zapisem i nie wiem jak to a wyznaczyc.
Co do odpowiedzi
ICSP to jesteś najbliżej do wytłumaczenia mi tego. Ale nadal nie rozumiem
jak to wyznaczyłeś w 3°.
Jak z tego wyznaczasz ze a≠2?
2 paź 14:35
ICSP: Podstaw i rozwiaż równanie sześcienne.
2 paź 15:17
NoMoExcuses: Ufff dzięki, własnie o to mi chodziło! Dziękuje za cierpliwość
2 paź 15:50
Metis:
3 paź 10:12