Uklad rownan
Antonni: Dany jest uklad rownan z dwiema niewiadomymi x i y
{bx−y=ac
2
{(b−6)x+2by=c+1
Podaj takie wartosci a , przy ktorych dla kazdego b istnieje takie c ze uklad ma przynajmniej
jedno rozwiazanie
We wskazowce do zadania podano zeby policzyc tylko W i W
x
Oczywiscie policzylem i
W= 2b
2+b−6
W
x= 2bac
2+c+1
| | 3 | |
Dla W≠0 czyli dla 2b2+b−6 ≠0 czyli dla b≠−2 i b≠ |
| uklad ten ma jedno rozwiazanie |
| | 2 | |
(dokladnie jedno
| | 3 | |
Natomiast dla b=−2 lub b=− |
| czyli dla W=0 i Wx=0 |
| | 2 | |
czyli
b=−2 to W
x=2*(−2)ac
2+c+1= −4ac
2+c+1 =0
| | 3 | |
b= |
| to Wx = 3ac2+c+1=0 |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Wiec dla a∊<− |
| , |
| dla kazdego b istnieje takie c ze ukald ma przynajmniej jedno |
| | 16 | | 12 | |
rozwiazanie
Jednak zastananwia mnie tutaj jedno
Dlazcego nie mialem liczyc W
y ?
czy dlatego ze dla W
x ≠0 mam dokladnie jedno rozwiazanie x=.... (czyli mam przynajmniej jedno
?
a dla W
x=0 nie wiem jak to mam sobie wytlumaczyc
2 paź 10:46
Antonni:
2 paź 11:26
Saizou :
det W≠0 układ ma jedno rozwiązanie
det W=0 i det Wx=0 i det Wy=0 układ ma nieskończenie wiele rozwiązań
det W=0 i det Wx≠0 i det Wy≠0 układ sprzeczny
też nie wiem czemu nie liczą det Wy≠0
2 paź 12:34
Antonni: Saizou
Sprzeczny odpada bo musi byc przynajmniej jedno rozwiazanie .
Moze Qulka lub Pani Mila cos odpowiedza w tym temacie .
2 paź 12:50
Antonni:
2 paź 21:12
Antonni: Dobry wieczor
Qulka 
Spojrz prosze .
2 paź 22:49
Qulka: bo zazwyczaj jedno wystarczy
2 paź 22:53
Antonni: Dobrze dziekuje .
To bylo zadanie oznaczone jako trudne i dlatego zapytalem

.
2 paź 22:56