monotoniczność ciągu
Ilona: zbadaj monotoniczność nieskończonego ciągu
an = −3n
odp: ciąg malejący
Wypisując kolejne wyrazy widać, że maleje, ale chcę sprawdzić ilorazem i nie wychodzi.
an+1= −3n+1
−3n+1−3n = −3n*3−3n = 3 >1 czyli rosnący
Co robię źle?
2 paź 08:35
Janek191:
an+1 − an = − 3n+1 − ( − 3n) = 3n − 3*3n = − 2*3n < 0 , więc ciąg (an) jest
malejący.
2 paź 08:42
Ilona: zgadza się − tylko skoro jest potęgowy to dlaczego nie wychodzi ilorazem?
2 paź 08:44
Janek191:
| | an+1 | |
I |
| I = I − 3 I = 3 > 1 − ciąg ( an) jest malejący, bo jest ciągiem |
| | an | |
o wyrazach ujemnych.
2 paź 09:30
Bartłomiej: Witam.
Czemu jest − 3n+1 − ( − 3n) a zaraz po znaku równości jest 3n − 3*3n ?
Może ktoś wytłumaczyć?
2 paź 16:18
Janek191:
− ( − 3n) = 3n
3n+1 = 3*3n
2 paź 16:22
Bartłomiej: A dlaczego 3n−3*3n = −2*3n?
2 paź 16:28
2 paź 16:31
Bartłomiej: A no tak, dzięki
2 paź 16:34