Pochodna funkcji złożonej
Adamm: więc tak, mam funkcje z=z(x;y), x=x(p;t), y=y(s;t), p=p(s)
| | δz | | δz | | δx | | dp | | δz | | δy | |
czy |
| = |
| * |
| * |
| + |
| * |
| ? |
| | δs | | δx | | δp | | ds | | δy | | δs | |
2 paź 00:40
Adamm: użyłem δ przy pochodnych cząstkowych
2 paź 00:41
Adamm: ?
2 paź 13:00
Saizou :
wg mnie coś jest nie oki, bo potem jak liczysz pochodne z x to znowu rozpisujesz, faktem jest,
że wiele się tam poskraca, bo jest niezależne od s (będę używał normalnego d jako pochodnej
cząstkowej). Wg mnie:
| dz | | dz | | dx | | dp | | dx | | dz | | dy | | dy | |
| = |
| ·( |
| · |
| + |
| )+ |
| ·( |
| + |
| ) |
| ds | | dx | | dp | | ds | | dt | | dy | | ds | | dt | |
z czego niebieskie fragmenty się zerują, więc ostatecznie
| dz | | dz | | dx | | dp | | dz | | dy | |
| = |
| · |
| · |
| + |
| · |
| |
| ds | | dx | | dp | | ds | | dy | | ds | |
2 paź 13:48
Saizou :
coś nie tak, poprawiam
| dz | | dz | | dx | | dp | | dx | | dt | |
| = |
| ·( |
| · |
| + |
| · |
| )+ |
| ds | | dx | | dp | | ds | | dt | | dx | |
| | dz | | dy | | dy | | dt | |
|
| ·( |
| + |
| · |
| ) |
| | dy | | ds | | dt | | ds | |
2 paź 13:50
grthx: Oj kolego
Pewnie niedawno wyszedles z kosciola gdzie sie gorliwie modliles a teraz znowu zaczynasz ?
2 paź 13:54
Adamm: | dz | | dz | | dx | | dp | | dx | | dt | | dz | | dy | |
| = |
| *( |
| * |
| + |
| * |
| )+ |
| *( |
| + |
| ds | | dx | | dp | | ds | | dt | | ds | | dy | | ds | |
2 paź 13:56
Saizou :
Ja tak uważam, ale mogę się mylić.
| | dt | |
z czego wiele się poskraca, bo |
| =0 |
| | ds | |
2 paź 14:04
Adamm: ok, dzięki za pomoc
2 paź 14:05