Oblicz nierówność 4^{m-1}-2^{m-2}<0
YTNEMUKOD: Oblicz:
4
m−1−2
m−2<0
Prosiłbym o rozpisanie zadania
1 paź 23:23
ICSP: podziel stronami przez 2m − 1
1 paź 23:24
YTNEMUKOD: W tym miejscu właśnie mam kłopot:
2m−2(2m−1)=0
1 paź 23:26
Adamm: 4m−1−2m−2<0
22m−2<2m−2
2m−2<m−2
m<0
1 paź 23:27
Adamm: co do równania to 2m−2=0 lub 2m=1
ale 2m−2>0 więc zostaje 2m=1 ⇒ m=0
1 paź 23:28
Mila:
Rozwiąż nierówność:
4m−1−2m−2<0⇔
(22)m−1−2m−2<0
22m−2−2m−2<0
22m*2−2−2m*2−2<0 /*22
22m−2m<0
(2m)2−2m<0
2m=t, t>0
t2−t<0
t*(t−1)<0 parabola skierowana do góry⇔
t∊(0,1)
2m>0 i 2m<1
m∊R i 2m<20
m∊R i m<0
⇔m<0
====
1 paź 23:31