geee
aaaa: Napisz równanie prostej przechodzącej przez środek okręgu (x−3)
2+(y+4)
2=25 i środek cięciwy
AB tego okręgu zawartej w prostej 3x−4y−25=0.
z tego S=(3,−4)
| | 4 | |
a prostej prostopadej = − |
| |
| | 3 | |
−4=−4+b
b=0
wydaje mi sie ze o to chodzi a dlaczego w odpowiedziach jest y=ax−4−3a, a nalezy do R
1 paź 23:00
Adamm: prosta 3x−4y−25=0 przecina punkt S
1 paź 23:04
Adamm: dlatego każda prosta która przecina punkt S jest daną prostą
1 paź 23:05
Adamm: inaczej, środek cięciwy to środek okręgu
1 paź 23:08
Jack:
1 paź 23:13
aaaa: a jak napisac rówanie dowolnej prostej przechodzacej przez tylko jeden punkt np w tym przypadku
przez S?
bo nieogarniam jak dojsc do tego y=ax−4−3a
1 paź 23:17
Adamm: y=ax+b
wstawiamy punkt (3;−4)
−4=3a+b
b=−4−3a
y=ax−4−3a
1 paź 23:19