geee
aaaa: okrąg jest opisany rówaniem x
2+y
2=26p
2, uzasadnij ze konce jego cieciwy AB moga miec
współrzedne
A=(5p,p) B=(p,−5p) wskaz mozliwe wspólrzedne koncow srednicy okregu.
sprawdzi ktos

czy na uzasadnienie wystarczy napisac ze odleglosc A oraz B równa sie
promieniowi?
http://imgur.com/nhyiLGJ
1 paź 21:15
Adamm: jeszcze że okrąg ma środek w początku współrzędnych
1 paź 21:19
Adamm: tak naprawdę to wystarczyło wsadzić twoje punkty w równanie i sprawdzic czy wyjdzie tożsamość
1 paź 21:24
Jack: dokladnie, wystarczylo zrobic tak
rownanie : x2+y2 = 26p2
A(5p,p)
L = x2 + y2 = (5p)2 + (p)2 = 25p2 + p2 = 26p2 = P
B(p,−5p)
L = ... = p2 + 25p2 = 26p2 = P
c.b.d.u.
1 paź 21:32