Równanie log-tryg
gielczunator: Poproszę o małą wskazówkę do równania:
3log22 sinx + log2 (1−cos2x) = 2
1 paź 21:05
Qulka: 1−cos2x=2sin2x
1 paź 21:08
Omikron: cos2x=1−2sin2x
Pod drugim logarytmem po zamianie wychodzi 2sin2x
log22sin2x=log22+log2sin2x=1+2log2sinx
niech t=log2sinx i rozwiązujesz równanie kwadratowe. Pamiętaj o dziedzinie i założeniach dla
t.
1 paź 21:09
gielczunator: @Omikron, w pierwszym logarytmie dwójka oznacza logarytm do kwadratu
1 paź 21:14
gielczunator: a dobrze, już rozumiem, dziękuję!
1 paź 21:17
Qulka: ale on rozpisał Ci drugi
i dlatego wychodzi 3t2+1+2t=2
1 paź 21:17