Uklad rownan
Antonni: Zbadaj w zaleznosci od parametru m rozwiazanie nastepujacego ukladu rownan
{(m+1)2 x +(m2−1) y= m+1
{(m−1)2 x+(m2−1) y = (m−1)2
Licze wyznacznik W
|(m+1)2 (m2−1|
|(m−1)2 m2−1|= (m+1)2(m2−1)−(m−1)2(m2−1)= 4m3−4m
W=4m3−4m
Licze wyznacznik Wx
|m+1 m2−1|
(m−1)2 m2−1= (m+1)(m2−1)−(m−1)2(m2−1)= −m4+3m3+m2−3
Wx= −m4+3m3+m2−3
Licze wyznacznik Wy
|(m+1)2 m+1|
|(m−1)2 (m−1)2|= (m+1)2(m−1)2−(m+1)(m−1)2= m4−m3−m2+m
Wy= m4−m3−m2+m
A).
Uklad jest oznaczony gdy W≠0
4m3−4m≠0
4m(m2−1)≠0 to m≠0 i m≠1 i m≠−1
============================
B)
Uklad jest oznaczony gdy
W=0 to m=0 lub m=1 lub m=−1
i Wx=0
−m4+3m3+m2−3m=0 /*(−1)
m4−3m3−m2+3m=0
m3(m−3)−m(m−3)=0
(m−3)(m3−m)= 0 to
m=3 lub m=0 lub m=−1, lub m=1
=============================
i Wy=0
m4−m3−m2+m=0
m3(m−1)−m(m−1)=0
(m−1)(m3−m)=0 to
m=0 lub m=1 (podwojny) lub m=−1
==================================
Teraz jak mam zapisac te wszystkie warunki W=0 i wx=0 i Wy=0 ?
C)
Uklad jest sprzeczny gdy
W=0
to m=0 lub m=−1 lub m=1
===================
i Wx=0
to m=0 lub m=−1 lub m=1 lub m=3
=========================
lub Wy=0
m=0 lub m=1 lub m=−1
=========================
Teraz jak zapisac tem warunek W=0 i Wx=0 lub Wy=0 ?
ja to pokreslaem zeby bylo lepiej widac rozwiazania
Dziekuje za odpowiedz .
1 paź 20:19
Qulka: najpierw W=0 to jak gdyby dziedzina..
i to z niej wybierasz te "m" kiedy te pozostałe się zerują aby tożsamość (nieoznaczony)
i kiedy są różne od zera aby sprzeczny
1 paź 20:29
Antonni: Dobry wieczor
Qulka 
dziekuje CI bardzo.
Troche sie oliczylem tego
1 paź 20:36
Qulka: fakt..prościej było podstawiać

ale nie ma tego złego... zawsze to jakaś praktyka
1 paź 20:46
Antonni: To znaczy jak podstawic ?
Bo mozna chyba bylo wyliczyc x i y z tego ukladu
1 paź 20:59
Qulka: te m z wyznacznika W=0 do Wx i Wy
1 paź 21:09
Antonni: Tak .dziekuje
1 paź 21:14