Rozwiąż równanie
YTNEMUKOD: m∊R, x2+2m+1x−4m+2=0 gdzie równanie ma 2 rozwiązania przeciwnych znaków.
1 paź 20:11
YTNEMUKOD: Prosiłbym o rozpisanie tego zadania, coś w działaniach mi nie wychodzi i delta jest
niewłaściwa.
1 paź 20:12
Janek191:
Δ = (2m+1)2 − 4*1*( − 4m + 2) = 2 2m +2 − 4m+1 − 8 = − 8
Może jest − 4 m + 2 ?
1 paź 20:27
Adamm: Janek źle policzyłeś deltę
Δ=22m+2+4m+1−8=22m+3−8
1 paź 20:33
piotr: (Δ>0) ∧ (x1*x2<0)
1 paź 20:35
Adamm: Δ>0 ⇒ 22m+3>23 ⇒ 2m>0 ⇒ m>0
x1*x2<0 ⇒ −4m+2<0 ⇒ 22m>2 ⇒ m>1/2
m>1/2
1 paź 20:40
piotr: 2(2 m)−1>0 ∧ 4m+2<0 ⇒ m>1/2
1 paź 20:44
piotr: 22m−1>0 ∧ −4m+2<0 ⇒ m>1/2
1 paź 20:45
Janek191:
Faktycznie zamiast + napisałem −
1 paź 20:54
YTNEMUKOD: Nie za bardzo rozumiem skąd wzięło się 4m+1 a dokladnie to +1
1 paź 22:53
Adamm: to proste, 4*4m=4m+1
1 paź 22:55
YTNEMUKOD: Okej już widzę 4 przed nawiasem poszła do potęgi
1 paź 22:55
YTNEMUKOD: Zrobiłem tak:
22m+2+4m+1−8=0
22m+2+22m+2−8=0
t=22m+2
t>0
2t−8=0
t=4
22m+2=22
2m+2=2
m=0
m>0
Nie rozumiem za bardzo skąd tobie wzięło się to 22m+3
1 paź 23:03
YTNEMUKOD: Wynik ten sam, ale jak Ty to obliczyłeś?
1 paź 23:04
Adamm: 22m+2+4m+1=22m+2+22m+2=2*22m+2=22m+3
1 paź 23:07
YTNEMUKOD: Rzeczywiście! Dzięki
1 paź 23:09