Wyznacz parametry a,b tak, aby funkcja f(x) byla ciagla w w przedziale <-2,2>
Macko z Bogdanca:
a, jesli x=−2
| | 4−x2 | |
f(x)= |
| , jesli x∊(−2,2) |
| | 3−√x+7 | |
b, jesli x=2
Licze granice
| lim | | lim | | 4−x2 | | lim | | −2x | |
| f(x)= |
| |
| = |
| |
| =24 |
| x→2− | | x→2− | | 3−√x+7 | | x→2− | | | |
z Hospitala
b=24
I teraz mam problem...
a musi byc zero jak to policzzyc zwykla granica prawosttronna dla −2 jest nieoznaczona a
gdy policzymy z hiospitasla to otrzymujemy jakies −8
√5...
wiaodmo ze f(−2)=0, ale f(2)=0... wiec jzu sie pogubilem moglby ktos to zrobic od poczatku do
konca?
1 paź 19:07
Jack:
| | 4−x2 | | 3+√x+7 | | (2−x)(2+x)(3+√x+7) | |
lim |
| * |
| = lim |
| = |
| | 3−√x+7 | | 3+√x+7 | | 2 − x | |
x−>2
−
= lim (2+x)(3+
√x+7) = 4(3+3) = 4*6 = 24
Widzimy, ze lim x−>2
− = lim x−>2
+ = 24
Teraz nie jasne jest dla mnie zapis polecenia. Co z tym zrobić?
1 paź 19:18
Jack:
| | 4−x2 | | 0 | |
lim |
| = |
| = 0 |
| | 3−√x+7 | | 3 − √5 | |
x−>−2
−
nwm co Ty tu chcesz liczyc.
1 paź 19:25
Macko z Bogdanca: mamy wyliczyc parametr a i b zeby funkcja byla ciagla w przedziale <−2,2>
1 paź 19:28
Macko z Bogdanca: o kurde juz to widze! dzieki zamiast rozpisac i skrocic 2−x to probowalem roznych sposobow i
nie zauwazylem ze to sie skroci...
1 paź 19:29