| 1 | d2 | |||
... zauważ, że pole podstawy to 4* | * | sinα | ||
| 2 | 4 |
Niech γ = 180 − α
==============
Przede wszystkim − co mamy znaleźć ?
Otóż odpowiedzią jest − objętość (V)
V = PP * h (Pole podstawy razy wysokość)
Jak wyrazić pole podstawy znając przekątne?
Możemy to zrobić np. w ten sposób
Pole podstawy składa się na 4 trójkąty (powstałe z przecięcia przekątnych).
Gdzie mamy 2 razy po 2 trójkąty o tym samym polu.
Oznaczmy Pole podstawy jako Pp a pola trójkątów które się na nią składają jako P1 i P2
Wiemy, że Pp = 2P1 + 2P2
Zatem wyznaczmy najpierw pole trójkąta przy literce a
| 1 | d | d | 1 | |||||
P1 = | * | * | * sin α = | d2sinα | ||||
| 2 | 2 | 2 | 8 |
| 1 | d | d | ||||
P2 = | * | * | * sinγ | |||
| 2 | 2 | 2 |
| 1 | d | d | 1 | |||||
zatem P2 = | * | * | * sin α = | d2 sinα | ||||
| 2 | 2 | 2 | 8 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
Pp = 2* | d2sinα + 2* | d2 sinα = | d2sinα | |||
| 8 | 8 | 2 |
| h | ||
tg β = | ||
| d |
| 1 | 1 | |||
V = | d2sinα * d * tg β = | d3 sinα tgβ | ||
| 2 | 2 |