nierówność logarytmiczna
alvi97: potrzebuje pomocy z rozwiązaniem tej nierówności:
log5x * log2/3x > log2/35
po przekształceniach dochodzę do postaci:
log22/3x >log2/35
i nie wiem co dalej zrobić czy ktoś może mi pomóc?
Odpowiedz to x∊(1/5;5)
1 paź 17:54
Adamm: log
2/3x=log
5x/log
52/3
log
52x<log
2/35*log
52/3 (log
52/3<0, dlatego zmieniłem znak)
log
52x−1<0
t=log
5x
t
2−1<0\
t∊(−1;1)
−1<t<1
−1<log
5x<1
log
515<log
5x<log
55
1 paź 18:19
alvi97: a czy możesz mi wytlumaczyc jak doszedłeś do tego od początku? bo rozumiem od momentu
podstawienie pod t ale wczesniej nie
2 paź 13:55
Adamm: log2/3x=log5x/log52/3 z własności logarytmów
w drugim pomnozyłem razy log52/3
w trzecim skorzystałem z faktu że logab*logba=logaa=1
2 paź 13:59
alvi97: dzoiekuje
2 paź 14:01
ZKS:
Brakuje dziedziny.
2 paź 14:07