plis pomocy
ola ola 96: Podstawą graniastosłupa jest trójkąt prostokątny,
w którym przeciwprostokątna ma długość 8 cm, a jeden z kątów ma miarę 30∘ .
Powierzchnia boczna tego graniastosłupa po rozwinięciu na płaszczyznę jest kwadratem.
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego graniastosłupa.
1 paź 17:18
piotr: h= 8+4+4√3 = 12 + 4√3
V = 16(12+4√3)
P = 32 + (12+4√3)2
1 paź 17:26
ola ola 96: A jak to jest obliczone?
1 paź 17:32
piotr: 8+4+4√3 suma boków podstawy
16 pole podstawy
1 paź 17:40
ola ola 96: Nie wiem dalej
1 paź 17:47
===:
a niby dlaczego pole podstawy to 16 ... przecież 8 to przeciwprostokątna
1 paź 17:49
ola ola 96: też nie rozumiem
1 paź 17:57
===:
dobrze policzył boki trójkąta będącego podstawą ... pomyłka tylko w policzeniu pola podstawy

... i posypało się
1 paź 18:30
ola ola 96: A jak to jest obliczone bo mi nie wychodzi to
1 paź 18:33
===:
a co za problem ... wiesz, że w podstawie jest trójkąt prostokątny, w którym przeciwprostokątna
ma długość 8 a jeden z kątów 30o.
To jedna z przyprostokątnych ma długość 8sin30o a druga 8cos30o
1 paź 18:48
piotr: pole podstawy: 8√3
1 paź 20:12
Janek191:

Mamy
więc
a = 4
====
b
2 = c
2 − a
2 = 8
2 − 4
2 = 64 − 16 = 48 = 16*3
więc
b = 4
√3
Pole tego Δ
P
Δ = 0,5 a*b = 0,5*4*4
√3 = 8
√3
=========================
a + b + c = h
h = 4 + 4
√3 + 8 = 12 + 4
√3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Objętość graniastosłupa
V = P
Δ*h = 8
√3 *(12 + 4
√3) = 96
√3 + 32*3 = 96 + 96
√3 = 96*( 1 +
√3)
==========================================================
Pole powierzchni całkowitej
P
c = 2 P
Δ + ( a + b + c)*h
P
c = 16
√3 + h
2 = 16
√3 + ( 12 + 4
√3)
2 = 16
√3 + 144 + 96
√3 + 48 = 192 + 112
√3
====================================================================
2 paź 08:34
Janek191:

Rysunek do zadania.
2 paź 08:37