Rozwiąż równanie
Janeł: Rozwiąż równanie
| 1 | | 2 | | 5 | |
| + |
| = |
| |
| x2 + 2x | | x2 −4 | | x2 − 2x | |
1 paź 16:13
Jerzy:
Najpierw wspólny mianownik.
1 paź 16:15
Jerzy:
x(x+2)(x−2)
1 paź 16:17
Janeł: | (x2−4)+2(x2+2x)(x2−2x) | |
| =0 |
| (x2+2x)(x2−4)*5 | |
1 paź 16:18
Janeł: Co dalej?
1 paź 16:36
grthx: tak na pierwszy rzut oka
Co ta 5 robi w mianowniku ?
Droga sprawa . Wyrazenie wymierne jest rowne 0 gdy licznik =0
Potem sprawdz rozwiazania bo nie zrobiles zalozen na poczatku
1 paź 16:42
Adamm: | 1 | | 2 | | 5 | |
| + |
| = |
| , Z: x≠−2, x≠2, x≠0 |
| x2+2x | | x2−4 | | x2−2x | |
| x−2 | | 2x | | 5x+10 | |
| + |
| = |
| |
| (x2−4)x | | (x2−4)x | | (x2−4)x | |
| 3x−2 | | 5x+10 | |
| = |
| |
| (x2−4)x | | (x2−4)x | |
3x−2=5x+10
−12=2x
x=−6
1 paź 17:23