Planimetria, kąt wpisany w koło oparty na cięciwie
enedułe: Kąt wpisany w dane koło, oparty na cięciwie o długości 12 cm, ma miarę 60o. Ile wynosi długość
promienia?
1 paź 15:06
enedułe: r>0
1 paź 15:12
Omikron: Kąt środkowy oparty na tej cieciwie ma miarę 120o.
Tw. Cosinusów
1 paź 15:17
grthx:

α= 60
o
β= 2*60=120
o
Ab=12
Trojkat AOB to trojkat rownoramienny
Wobec tego iile wynosi kat BAO? i ABO?
Tearz juz latwo
1 paź 15:18
enedułe: kąt BAO i ABO= 30o
i teraz to z funkcji trygonometrycznych? skoro r jest przeciwprostokątną, a jedna z
przyprostokątnych ma 6?
1 paź 15:44
enedułe: okej już wszystko jasne, dziękuję Wam
1 paź 15:47