pomocy
Rafikrafik: 1) |x2+3x|=|x2+2x+5|+|x−5|
2) |x2−|x||<2
ktos cos ?
1 paź 13:45
ICSP: |x2 + 3x| = |x2 + 2x + 5 + x − 5| ≤ |x2 + 2x + 5| + |x − 5|
Zastanów się kiedy w nierówności :
|a + b| ≤ |a| + |b|
zajdzie równość.
1 paź 13:48
ICSP: 2.
f(x) = x2 − |x| jest funkcją parzystą, więc nierówność wystarczy rozpatrzeć tylko dla
dodatnich x. Wtedy mamy
x(|x| − 1) < 2
Jeżeli 0 < x < 1 to |x| − 1 ∊ [0 , 1] a iloczyn dwóch liczb z przedziału [0 , 1] jest mniejszy
od 2.
Dla x ≥ 1 dostajemy nierówność
x2 − x − 2 < 0
(x − 2)(x + 1) < 0
x ∊ (−1 ; 2) i x ≥ 1 ⇒ x ∊ [1 , 2)
Ostatecznie :
−2 < x < 2
Uwaga:
W moim rozwiązaniu pominąłem przypaek gdy x = 0 ( należy o nim wspomnieć).
1 paź 14:13
ICSP: i moze jeszcze jedno spostrzeżenie:
| | 1 | |
Na przedziale [0 , 1] funkcja f(x) = x(|x| − 1) nie przekracza |
| . |
| | 4 | |
1 paź 14:15