matematykaszkolna.pl
rzucamy dwa razy monetą kasiaa: Prosze pomocy Rzucamy dwa razy monetą. Wypisz zdarzenia elementarne sprzyjajace zdarzeniu A− wypadnie co najmniej raz orzeł. B− reszka wypadła tylko raz Więc Ω=4 Ω=( OO,RR,OR,RO) A=(RR),(OR),(RO) B=(OR),(RO) I dalej : Jaka jest zależność miedzy zdarzeniami A i B ? Zależność między zdarzeniami A i B jest taka, że zdarzenie A wypadnie w 75% bo 3/4 = 75% , a zdarzenie A wypadnie w 50% bo prawdopodobieństwo wynosi 2/4 ?, opisz słownie zdarzenie A' , B'. Nie wiem jak dalej mam się za to zabraćemotka
1 paź 12:34
Jerzy: A źle.
1 paź 12:48
Janek191: A = { OO,OR,RO } B = { RO, OR } więc A ⊃ B A ' − " Wypadły dwie reszki " B ' − " Wypadły dwie reszki lub dwa orły " A ' = Ω \ A B ' = Ω \ B
1 paź 12:51
Jerzy: Zdarzenia są nizależne jeśli prawd. ich iloczynu jest równe 0
1 paź 12:54
kasiaa: a B' nie może brzmieć '' orzeł wypadł tylko raz '' ? Przepraszam za kłopot ale nie ma kto mi tego wytłumaczyc
1 paź 12:59
Janek191: Nie " orzeł wypadł tylko raz" to zdarzenie B, a nie B ' emotka
1 paź 13:02
Jerzy: Nie ...bo to oznacza, że reszka wypadła raz, a to jest B.
1 paź 13:03
Janek191: B ' = Ω \ B = { OO, RR }
1 paź 13:04
kasiaa: Hmm... Czyli mój opis zależności między zdarzeniem A i B jest zły, wystarczy tylko napisać A ⊃ B i B⊂A ?
1 paź 13:05
Janek191: O 12.51 masz rozwiązane zadanieemotka Zależność między A i B można zapisać : A ⊃ B lub P( A) > P( B)
1 paź 13:06
Jerzy: Policz P(A∩B)
1 paź 13:07
kasiaa: Jejku, Dziękuje ślicznie za pomoc. Jestem bardzo wdzięczna emotka Pozdrawiam
1 paź 13:08
Jerzy: A i B są zależne.
1 paź 13:10
Janek191: Nie wiadomo, czy miała " niezależność " lub "zależność " zdarzeń ? emotka
1 paź 13:13
Jerzy: Było..jaka jest zależność emotka
1 paź 13:16
kasiaa: '' Jaka jest zależność '' było w zadaniu
1 paź 13:22
kasiaa: czyli to nie wystarczy ? : Ω=4 Ω=( OO,RR,OR,RO) A=(OO),(OR),(RO) B=(OR),(RO) A = { OO,OR,RO } B = { RO, OR } A ⊃ B A ' − " Wypadły dwie reszki " B ' − " Wypadły dwie reszki lub dwa orły " A ' = Ω \ A B ' = Ω \ B
1 paź 13:41
kasiaa: Nie, jestem w zaocznym liceum
1 paź 13:44
kasiaa: Dziękuje bardzo za pomoc
1 paź 13:45
Mila: Popraw zapisy − |Ω|=4 Ω={( O,O),(R,R),(O,R),(R,O)}− zbiór wszystkich zdarzeń elementarnych podanego doświadczenia losowego A− wypadnie co najmniej raz orzeł. B− reszka wypadła tylko raz A={(O,O),(O,R),(R,O) } −zdarzenia elementarne sprzyjające zdarzeniu A B={(O,R),(RO)} −zdarzenia elementarne sprzyjające zdarzeniu B Możesz też zapisać: A∩B=B B⊂A
1 paź 16:41