rzucamy dwa razy monetą
kasiaa: Prosze pomocy
Rzucamy dwa razy monetą. Wypisz zdarzenia elementarne sprzyjajace zdarzeniu
A− wypadnie co najmniej raz orzeł.
B− reszka wypadła tylko raz
Więc
Ω=4
Ω=( OO,RR,OR,RO)
A=(RR),(OR),(RO)
B=(OR),(RO)
I dalej : Jaka jest zależność miedzy zdarzeniami A i B ?
Zależność między zdarzeniami A i B jest taka, że zdarzenie A wypadnie w 75% bo 3/4 = 75% , a
zdarzenie A wypadnie w 50% bo prawdopodobieństwo wynosi 2/4 ?,
opisz słownie zdarzenie A' , B'. Nie wiem jak dalej mam się za to zabrać
1 paź 12:34
Jerzy:
A źle.
1 paź 12:48
Janek191:
A = { OO,OR,RO }
B = { RO, OR }
więc
A ⊃ B
A ' − " Wypadły dwie reszki "
B ' − " Wypadły dwie reszki lub dwa orły "
A ' = Ω \ A
B ' = Ω \ B
1 paź 12:51
Jerzy:
Zdarzenia są nizależne jeśli prawd. ich iloczynu jest równe 0
1 paź 12:54
kasiaa: a B' nie może brzmieć '' orzeł wypadł tylko raz '' ?
Przepraszam za kłopot ale nie ma kto mi tego wytłumaczyc
1 paź 12:59
Janek191:
Nie " orzeł wypadł tylko raz" to zdarzenie B, a nie B '
1 paź 13:02
Jerzy:
Nie ...bo to oznacza, że reszka wypadła raz, a to jest B.
1 paź 13:03
Janek191:
B ' = Ω \ B = { OO, RR }
1 paź 13:04
kasiaa: Hmm... Czyli mój opis zależności między zdarzeniem A i B jest zły, wystarczy tylko napisać A ⊃
B i B⊂A ?
1 paź 13:05
Janek191:
O 12.51 masz rozwiązane zadanie

Zależność między A i B można zapisać :
A ⊃ B
lub
P( A) > P( B)
1 paź 13:06
Jerzy:
Policz P(A∩B)
1 paź 13:07
kasiaa: Jejku, Dziękuje ślicznie za pomoc.
Jestem bardzo wdzięczna

Pozdrawiam
1 paź 13:08
Jerzy:
A i B są zależne.
1 paź 13:10
Janek191:
Nie wiadomo, czy miała " niezależność " lub "zależność " zdarzeń ?
1 paź 13:13
Jerzy: Było..jaka jest zależność
1 paź 13:16
kasiaa: '' Jaka jest zależność '' było w zadaniu
1 paź 13:22
kasiaa: czyli to nie wystarczy ? :
Ω=4
Ω=( OO,RR,OR,RO)
A=(OO),(OR),(RO)
B=(OR),(RO)
A = { OO,OR,RO }
B = { RO, OR }
A ⊃ B
A ' − " Wypadły dwie reszki "
B ' − " Wypadły dwie reszki lub dwa orły "
A ' = Ω \ A
B ' = Ω \ B
1 paź 13:41
kasiaa: Nie, jestem w zaocznym liceum
1 paź 13:44
kasiaa: Dziękuje bardzo za pomoc
1 paź 13:45
Mila:
Popraw zapisy −
|Ω|=4
Ω={( O,O),(R,R),(O,R),(R,O)}− zbiór wszystkich zdarzeń elementarnych
podanego doświadczenia losowego
A− wypadnie co najmniej raz orzeł.
B− reszka wypadła tylko raz
A={(O,O),(O,R),(R,O) } −zdarzenia elementarne sprzyjające zdarzeniu A
B={(O,R),(RO)} −zdarzenia elementarne sprzyjające zdarzeniu B
Możesz też zapisać:
A∩B=B
B⊂A
1 paź 16:41