rozwiaz rownania w przedziale <-pi,2p>
6.167 : ctgx=ctg (−98π)
1 paź 12:29
grthx: cotangens jest funkcja nieparzysta wiec ctg(−α)= −ctgα
wiec ctgx= −(√2+1)
Jest to juz rownanie elemntarne wiec jes rozwiaz
1 paź 12:40
Mila:
| | 9 | |
ctgx=ctg (− |
| π) funkcja ctgx jest różnowartościowa w przedziałach, w których jest |
| | 8 | |
określona
| | 9π | |
x=− |
| +kπ i postawiasz kolejno k∊{0,±1,±2..} i sprawdzasz, |
| | 8 | |
czy rozwiązanie należy do podanego przedziału
k=0
k=1
| | 9π | | π | |
x=− |
| +π=− |
| ∊<−pi,2p> |
| | 8 | | 8 | |
k=2
| | 9π | | 7π | |
x=− |
| +2π= |
| ∊<−pi,2p> |
| | 8 | | 8 | |
k=3
Sprawdź sama.
1 paź 19:18
Mila:
Przedział : <−π,2π> powinno być.
1 paź 20:24