Pochodne pytanie dot. dziedziny :)
Macko z Bogdanca: Pochodne pytanie dot. dziedziny

Mamy pochodna np. f(x)=
√x+2x
i teraz mamy
√x x∊<0,+
∞) ∧ 2x∊R
D
f '⊂D
f⇒D
f ' x∊(0,+
∞)
Ten zapis jest poprawny?
30 wrz 21:58
Adamm: z tego że dziedzina f' zawiera się w dziedzinie f wynika dziedzina f'
30 wrz 22:51
Macko z Bogdanca: To jak to powinno poprawnie wygladac

?
30 wrz 22:53
Adamm: nie wiem co ty chcesz zrobić w tym momencie
30 wrz 22:55
Macko z Bogdanca: I jeszcze pytanie gdy mam funkcje.
f(x)=7x5−x4+√2 i waidomo Df x∊R
Pochodna mi wychodzi f '(x)=35x4−4x3
I teraz w ksiazce mam, ze gdy f(x)=xk to funkcja pochodna to f '(x)=k*xk−1 Df ' x∊R−{0}
W odpowiedziach mam ze Df dla f '(x)=35x4−4x3 to R, a dlaczego nie R−{0}
jak w tej definicji pochodnej dla f(x)=xk ?
30 wrz 22:58
Macko z Bogdanca: @Adamm wiem tyle ze dziedzina funkcji pochodnej musi zawierac sie w dziedzine poczatkowej
funkcji
i chcialbym wiedziec jak to potem zapisac, ze z tego otrzymujemy dziedzine funckji pochodnej
,cos tam cos tam''
Z tym wynikaniem to zle napisalem, ale nie wiem jak to latwo zapisac
30 wrz 23:00
marek: tamto Df'=R−{0} jest tylko do wzoru ogólnego, żeby nie dzielić przez 0 (dla całkowitych k≤1)
Dziedzinę pochodnej sprawdzasz zupełnie oddzielnie.
Df=R
Df'=R
30 wrz 23:22
Macko z Bogdanca: Ok juz rozumiem, dziekuje
30 wrz 23:25
bghty:
dziedzina − zawsze sprawdzasz dla funkcji, wyrazenia pierwotnego
1 paź 01:10