Rozwiąż równanie, którego lewa strona jest zbieżnym szeregiem geometrycznym.
pytuś: Zadanie brzmi: Rozwiąż równanie, którego lewa strona jest zbieżnym SZEREGIEM GEOMETRYCZNYM:
x − 12x + x22 − 14x + x24 − 18x + .... = 1
czy też:
x − 1/2x + x2/2 − 1/4x + x2/4 − 1/8x + .... = 1
Czy w tych danych nie ma błędu? Z dzielenia kolejnych wyrazów wychodzą mi różne ilorazy ciągu.
Wzór wyrażający związek między kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznymi również daje błędne
wartości.
W książce podany jest przykład na podstawie którego liczone jest q i wszystko potem gładko da
się obliczyć, zadanie ma cztery podpunkty i przy podpunktach da się obliczyć q, jedynie z tym
ostatnim jest problem.
30 wrz 20:45
Omikron: Z lewej strony masz dwa szeregi geometryczne, ich wyrazy są ustawione naprzemiennie.
30 wrz 20:50
Omikron: A ponieważ x na początku do żadnego nie pasuje to przenieś go na prawą stronę.
30 wrz 20:51
piotr: x2−1/x = 1−x ⇒ x=−1 ⇒ x=1
30 wrz 21:09
Adamm: ale jeśli x=1 to lewa strona nie jest szeregiem geometrycznym
stąd wynika sprzeczność
30 wrz 21:11
Adamm: | | 1 | | x2 | | 1 | |
właśnie zauważyłem że wyrazy to a1=x− |
| , a2= |
| − |
| , ... |
| | 2x | | 2 | | 4x | |
trochę niejasne
30 wrz 21:14
piotr: | | 1 | | x2 | | 1 | | x2 | |
a1 = − |
| + |
| , a2 = − |
| + |
| |
| | 2x | | 2 | | 4x | | 4 | |
x przenieść na prawą
30 wrz 21:23
pytuś: Z wzoru S = a1 / 1−q w przyapadku, gdy a a1 = −1 / 2x + x2/2, a q = 1/2 wyszło mi, że x może
być równe 1 lub −1, poprawną odpowiedzią natomiast jest x = −2/3 lub x = 1
2 paź 00:01