Funkcja liniowa .
Antonni: Podaj wszystkie pary liczb calkowitych spelniajacych rownanie
(x+y−2)(x−y−2)+5=0
Wskazowka : nie wykonuj mnozenia . Jakie sa calkowite dzielniki liczby (−5)?
Calkowitymi dzielnikami liczby (−5) sa (−1) (1) (−5) (5)
To teraz czy moge zapisac ze
(x+y−2)(x−y−2)=−5 ?
Wtedy dostane 4 uklady do rozwiazania
{x+y−2=−1
{x−y−2=5
{x+y−2= 5
{x−y−2=−1
{x+y−2= 1
{x−y−2=−5
{x+y−2=−5
{x−y−2=1 i rozwiazac te cztery uklady ?
jesli tak to sobie je roziaze .
30 wrz 20:16
Omikron: Tak
30 wrz 20:17
Antonni: Dobrze . Dziekuje .
30 wrz 20:18