ciągłość funkcji w punkcie
~uczeń13: Uzasadnij ciągłość funkcji f w każdym punkcie należącym do jej dziedziny.
a) f(x)=3x5+4x2+2x−1
b)f(x)=5x4−2x+13x−2x3 −−−−> 5x4−2x+1/3x−2x3
c) f(x)= √x+1(2x−4)3
30 wrz 19:42
Adamm: | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
limn→∞f(x+ |
| )=limn→∞3(x+ |
| )5+4(x+ |
| )2+2x+ |
| −1= |
| | n | | n | | n | | n | |
=3x
5+4x
2+2x−1
prawostronną tak samo i mamy uzasadnienie
30 wrz 20:24
Saizou :
ew. suma funkcji ciągłych jest funkcją ciągła
30 wrz 20:35
piotr: warunek ciągłości w punkcie x0
limx→x0f(x) = f(x0)
30 wrz 20:39