dylemacik
Jack: Od ktorych calek powinno sie zaczac?
oznaczonych czy nieoznaczonych?
30 wrz 19:20
Ajtek:
Nieoznaczonych.
30 wrz 19:23
Jack: ok, dzieki
30 wrz 19:23
Antonni: Nieoznaczonych
30 wrz 19:24
Adamm: masz np. całkę oznaczoną ∫dx od 1 do 2
używasz wzoru na całkę nieoznaczoną ∫dx=x żeby ją obliczyć
30 wrz 19:24
Jack: dzieki dzieki
30 wrz 19:24
Mila:
Od czytania teorii.
30 wrz 20:13
Saizou :
Popieram
Milę
Dowiedz się co do są sumy górne i dolne i jak się je konstruuje, następnie cały górne i dolne,
a potem już z górki
30 wrz 20:16
Jack: nie lepiej od praktyki?
30 wrz 21:09
Metis: Jak tam leci
Jack 
?
Masz już plan?
30 wrz 21:16
Saizou :
Jack nie, bo co to za umiejętność jeśli nie wiesz o co chodzi
30 wrz 21:22
Saizou :
a przy okazji poćwiczysz czytanie tekstu matematycznego
30 wrz 21:22
Jack: Metis
plan mam od 2 tygodni tylko problemem jest ze nie znam grupy, a jest ich 6

dowiem sie dopiero w pon. wszystkiego
Saizou ,
Milu
Czy macie w takim badz razie jakas literature dotyczaca calek?
Bo ja jedynie mam jakies zadanka.
30 wrz 21:31
Jack: a jak tam sprawa u Ciebie wyglada?
Metis
(za szybko mi sie wyslalo)
30 wrz 21:32
ICSP: Poczekaj na wykład.
30 wrz 21:32
Jack: ICSP
na wykladzie to ja to bede miec za pol roku...
szkoda czasu marnowac.
30 wrz 21:34
ICSP: Dopiero za pól roku...
Potrafisz wytłumaczyć dlaczego dopiero za pół roku ?
30 wrz 21:37
grthx: Jesli chcesz wiedziec jak to Gewert Skoczylas
jesli chcesz wiedziec dlaczego tak to np Rachunek rozniczkowy i calkowy Kazimierz Kuratowski .
30 wrz 21:38
Ajtek:
Jack, Krysicki, Włodarski "Analiza matematyczna...." są pdf−y w necie, poszukaj. Wg mnie
całkiem przyzwoicie wyłożone. Jak będziesz miał problemy, to wróć do pochodnych.
Witam Obecnych.
30 wrz 21:38
Jack: ICSP
gdyz zakladam, ze zanim beda calki to najpierw beda zespolone/macierze moze geometria
analityczna albo pochodne i granice.
30 wrz 21:40
30 wrz 21:41
Mila:
Najpierw Analiza1.
30 wrz 21:43
30 wrz 21:44
Jack: btw.
Dziekuje wszystkim za rady i komentarze
30 wrz 21:52
Saizou :
a co do teorii to może być Fichtenholz tom 2
30 wrz 21:55
grthx: Pytanie jest tylko jedno .
czy bedzie mial na to duzo czasu ? watpie .
To jest ponad 600 stron do przyswojenia.
W ogole czy bedzie mial wolny czas na nauke calek w 1 semetrze ?
30 wrz 21:59
Jack: czas zalezy tylko i wylacznie od checi.
w koncu pdf moge czytac w autobusie, pociagu, tramwaju, gdziekolwiek
no chyba, ze naprawde bedzie bardzo ciezko, to wtedy co innego
30 wrz 22:02
grthx: Cuda sie zadarzaja ale to do egzaminu mozna przeczytac ksiazke 500 stron w 2−3 dni
30 wrz 22:02
Jack: no o tym mam nadzieje, ze sie jednak nie przekonam
30 wrz 22:04
Saizou :
Nie przesadzaj grthx niecałe 80 stron z całki nieoznaczonej, z czego nie trzeba
wszystkiego czytać.
No i w Fichtenholcie są przykłady.
30 wrz 22:04
Metis: Jack ja właśnie ułożyłem sobie plan i zobaczymy rano czy zdąże sie pozapisywać

Mogę się zapisać też na Ćwiczenia z AM1.2 do Pana Gewerta

Jest także u Nas Pan Zakrzewski, ale jego nie znajdę na moim wydziale.
30 wrz 22:08
Jack: To Ty sobie mozesz sam ulozyc plan?
30 wrz 22:11
Metis: Dokładnie. Mogę rozłożyć sobie zajęcia w czasie jak mi pasuje. Zrobić dwa dni wolne, wybrać
najlepszych wykładowców itd.
30 wrz 22:12
grthx: Male ale Saizou
Fichteholz to jest rok 1959 (orginal tom 2 Mam przeklad z 1985r
Wtedy w szkole sredniej byly calki nieoznaczone i oznaczone , takze byly proste rownania
rozniczkowe
Wiec czytajac go wiesz co czytasz . teraz nie ma .
Wiec najpierw dobrze pochodne poznac . (tom 1 .
30 wrz 22:16
Saizou :
Być może, ja czytałem to pobieżnie, bo chodziłem na wykłady i z nich głownie miałem notatki.
30 wrz 22:18
grthx: Poza tym
Saizou Ty studiujesz matematyke wiec pewnie duzo zajec z tego miales .
Ale kazdy musi jakos sobie poradzic sam
30 wrz 22:22
Metis: Krzyśku
Co u Ciebie?
30 wrz 22:34
bezendu:
Jacek ale bredzisz...
Analiza matematyczna to coś innego jak Algebra
Całki to temat na analizę, a macierze, zespolone to Algebra
ICSP dobrze Ci powiedział, poczekaj na wykład, bo to co piszesz to .....
Semestr trwa 4,5 miesiąca a żeby mieć analizę 2 to musisz umieć całki które są na analizę 1
Zanim coś napiszesz to pomyśl trochę i poczytaj teorie tak jak mówi Mila
Taka moja dobra rada, tu nie ma złośliwości...
1 paź 01:09
bezendu:
"Cuda sie zadarzaja ale to do egzaminu mozna przeczytac ksiazke 500 stron w 2−3 dni" Można
ale
bez zrozumienia żeby przeczytać i nic więcej nauka to nie tylko czytanie a tez praktyka... AMEN
1 paź 01:11
Mariusz:
"Ajtek: Nieoznaczonych.'
Widziałem jak jeden koleś funkcję pierwotną definiował za pomocą całki oznaczonej
z drugiej strony wzór Newtona Leibniza ułatwia obliczanie całek oznaczonych
a do niego przydatna jest umiejętność liczenia całek nieoznaczonych
1 paź 03:54
Mariusz:
Jack
0. Wiesz coś o ciągach ?
Umiesz liczyć granice i pochodne ?
Szeregi także mogą się przydać
1. Co to jest funkcja pierwotna, funkcja podcałkowa ?
2. Podstawowe metody całkowania
− liniowość całki
− całkowanie przez części
− całkowanie przez zamianę zmiennych
3. Wyprowadzenie przydatnych wzorów redukcyjnych
np
∫sin
n(x)dx
∫cos
n(x)dx
∫tan
n(x)dx
4. Całkowanie funkcji wymiernych
dzielenie wielomianów,rozkład na sumę ułamków prostych,
skorzystanie z wzoru redukcyjnego przy całkowaniu ułamków prostych
lub
dzielenie wielomianów, wydzielenie części wymiernej całki , rozkład na sumę ułamków prostych
Rozkład na sumę ułamków prostych będzie łatwiejszy po wydzieleniu części wymiernej całki
bo mianownik nie będzie zawierał pierwiastków wielokrotnych
1. deg L(x) ≥ deg M(x)
L(x)=W(x)M(x)+R(x)
| | L(x) | | R(x) | |
∫ |
| dx=∫W(x)dx+∫ |
| dx |
| | M(x) | | M(x) | |
2. (deg R(x) < deg M(x))⋀gcd(M(x),M'(x))≠const
| | R(x) | | R1(x) | | R2(x) | |
∫ |
| dx= |
| +∫ |
| dx |
| | M(x) | | M1(x) | | M2(x) | |
M
1(x)=gcd(M(x),M'(x))
M(x)=M
1(x)M
2(x)
deg R
1(x) < deg M
1(x)
deg R
2(x) < deg M
2(x)
Liczniki znajdujesz metodą współczynników nieoznaczonych
czyli za współczynniki wielomianów przyjmujesz współczynniki literowe
i różniczkujesz powyższą równość aby je obliczyć
3. (deg R
2(x) < deg M
2(x))⋀gcd(M
2(x),M
2'(x))=const
Niech M
2(x)=(x−a
1)(x−a
2)*...*(x−a
k)
(x
2+p
1x+q
1)(x
2+p
2x+q
2)*...*(x
2+p
mx+q
m)
| | R2(x) | | A1 | | A2 | | Ak | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx+∫ |
| dx+...+∫ |
| dx |
| | M2(x) | | x−a1 | | x−a2 | | x−ak | |
| | B1x+C1 | | B2x+C2 | |
+∫ |
| dx+∫ |
| dx |
| | x2+p1x+q1 | | x2+p2x+q2 | |
| | Bmx+Cm | |
+...+∫ |
| dx |
| | x2+pmx+qm | |
| | Bx+C | |
Aby policzyć całkę ∫ |
| dx |
| | x2+px+q | |
| | p | | p2 | |
możesz pomocniczo zastosować podstawienie (x+ |
| )2=(q− |
| )t2 |
| | 2 | | 4 | |
Do całkowania funkcji wymiernych przydają się podstawy algebry
5 Całki ∫R(x,
√ax2+bx+c)dx
Rozpatrzmy dwa przypadki
Gdy a>0 możemy zastosować podstawienie
√ax2+bx+c=t−
√ax
ax
2+bx+c=t
2−2
√atx+ax
2
bx+c=t
2−2
√atx
2
√atx+bx=t
2−c
x(2
√at+b)=t
2−c
| | 2√at2+bt−√at2+√ac | |
t−√ax= |
| |
| | 2√at+b | |
| | √at2+bt+√ac | |
√ax2+bx+c= |
| |
| | 2√at+b | |
| | 2t(2√at+b)−2√a(t2−c) | |
dx= |
| dt |
| | (2√at+b)2 | |
| | √at2+bt+√ac | |
dx=2 |
| dt |
| | (2√at+b)2 | |
| | √at2+bt+√ac | |
√ax2+bx+c= |
| |
| | 2√at+b | |
| | √at2+bt+√ac | |
dx=2 |
| dt |
| | (2√at+b)2 | |
Gdy a<0 możemy założyć że b
2−4ac>0
w przeciwnym razie trójmian pod pierwiastkiem przyjmowałby stale wartości ujemne
Stosujemy podstawienie
√ax2+bx+c=(x−x
1)t
√a(x−x1)(x−x2)=(x−x
1)t
a(x−x
1)(x−x
2)=(x−x
1)
2t
2
a(x−x
2)=(x−x
1)t
2
ax−ax
2=xt
2−x
1t
2
ax−xt
2=ax
2−x
1t
2
x(a−t
2)=ax
2−x
1t
2
| | ax2−x1t2 | | ax2−ax1+ax1−x1t2 | |
x= |
| = |
| |
| | a−t2 | | a−t2 | |
| | a(x2−x1)t | |
(x−x1)t= |
| |
| | (a−t2) | |
dx=−a(x
2−x
1)(a−t
2)
−2(−2t)dt
| | a(x2−x1)t | |
√ax2+bx+c= |
| |
| | (a−t2) | |
6. Całki postaci ∫x
m(a+bx
n)
pdx
m,n,p ∊ℚ
I p∊ℤ
t
s=x
s=nww(mianownik m, mianownik n)
t
s=a+bx
n
s=mianownik p
III
s=mianownik p
7. Całki postaci ∫R(e
x)dx
Podstawienie t=e
x się narzuca
do tej postaci sprowadzają się całki z hiperbolicusami
R(sinh(x),cosh(x))
8. Całki postaci ∫R(sin(x),cos(x))dx
| | x | |
Podstawienie t=tan( |
| ) sprowadzi całkę do całki z funkcji wymiernej |
| | 2 | |
Argument tangensa można przesunąć o stałą wartość
| | x | |
tzn podstawienie t=tan( |
| +φ) gdzie φ=const |
| | 2 | |
nadal będzie się nadawało do sprowadzenia całki postaci ∫R(sin(x),cos(x))dx
do całki z funkcji wymiernej
9. Całkowanie szeregami i sprowadzanie całek do znanych funkcji nieelementarnych takich jak
funkcja Γ , funkcje eliptyczne , funkcja całkowo wykładnicza, funkcja błędu,
sinus i cosinus całkowy , sinus i cosinus Fresnela, logarytm całkowy, polilogarytm , itp
1 paź 05:11
1 paź 12:36