matematykaszkolna.pl
dylemacik Jack: Od ktorych calek powinno sie zaczac? oznaczonych czy nieoznaczonych?
30 wrz 19:20
Ajtek: Nieoznaczonych.
30 wrz 19:23
Jack: ok, dzieki emotka
30 wrz 19:23
Antonni: Nieoznaczonych
30 wrz 19:24
Adamm: masz np. całkę oznaczoną ∫dx od 1 do 2 używasz wzoru na całkę nieoznaczoną ∫dx=x żeby ją obliczyć
Jack: dzieki dzieki emotka
Mila: Od czytania teorii.
30 wrz 20:13
Saizou : Popieram Milę Dowiedz się co do są sumy górne i dolne i jak się je konstruuje, następnie cały górne i dolne, a potem już z górki emotka
30 wrz 20:16
Jack: nie lepiej od praktyki?
30 wrz 21:09
Metis: Jak tam leci Jack ? Masz już plan?
30 wrz 21:16
Saizou : Jack nie, bo co to za umiejętność jeśli nie wiesz o co chodzi emotka
30 wrz 21:22
Saizou : a przy okazji poćwiczysz czytanie tekstu matematycznego
30 wrz 21:22
Jack: Metis plan mam od 2 tygodni tylko problemem jest ze nie znam grupy, a jest ich 6 dowiem sie dopiero w pon. wszystkiego Saizou , Milu Czy macie w takim badz razie jakas literature dotyczaca calek? Bo ja jedynie mam jakies zadanka.
30 wrz 21:31
Jack: a jak tam sprawa u Ciebie wyglada? Metis (za szybko mi sie wyslalo)
30 wrz 21:32
ICSP: Poczekaj na wykład.
30 wrz 21:32
Jack: ICSP na wykladzie to ja to bede miec za pol roku... szkoda czasu marnowac.
30 wrz 21:34
ICSP: Dopiero za pól roku... Potrafisz wytłumaczyć dlaczego dopiero za pół roku ?
30 wrz 21:37
grthx: Jesli chcesz wiedziec jak to Gewert Skoczylas jesli chcesz wiedziec dlaczego tak to np Rachunek rozniczkowy i calkowy Kazimierz Kuratowski .
30 wrz 21:38
Ajtek: Jack, Krysicki, Włodarski "Analiza matematyczna...." są pdf−y w necie, poszukaj. Wg mnie całkiem przyzwoicie wyłożone. Jak będziesz miał problemy, to wróć do pochodnych. Witam Obecnych. emotka
30 wrz 21:38
Jack: ICSP gdyz zakladam, ze zanim beda calki to najpierw beda zespolone/macierze moze geometria analityczna albo pochodne i granice.
30 wrz 21:40
Jack: znalazlem takie cos http://thecompany.pl/materialy/Analiza%20matematyczna%202%20Przyklady%20i%20zadania.pdf ale tu juz calki niewlasciwe sie liczy.
30 wrz 21:41
Mila: Najpierw Analiza1.
30 wrz 21:43
30 wrz 21:44
Jack: btw. Dziekuje wszystkim za rady i komentarze emotka
30 wrz 21:52
Saizou : a co do teorii to może być Fichtenholz tom 2
30 wrz 21:55
grthx: Pytanie jest tylko jedno . czy bedzie mial na to duzo czasu ? watpie . To jest ponad 600 stron do przyswojenia. W ogole czy bedzie mial wolny czas na nauke calek w 1 semetrze ?
30 wrz 21:59
Jack: czas zalezy tylko i wylacznie od checi. w koncu pdf moge czytac w autobusie, pociagu, tramwaju, gdziekolwiek no chyba, ze naprawde bedzie bardzo ciezko, to wtedy co innego
30 wrz 22:02
grthx: Cuda sie zadarzaja ale to do egzaminu mozna przeczytac ksiazke 500 stron w 2−3 dni emotka
30 wrz 22:02
Jack: no o tym mam nadzieje, ze sie jednak nie przekonam emotka
30 wrz 22:04
Saizou : Nie przesadzaj grthx niecałe 80 stron z całki nieoznaczonej, z czego nie trzeba wszystkiego czytać. No i w Fichtenholcie są przykłady.
30 wrz 22:04
Metis: Jack ja właśnie ułożyłem sobie plan i zobaczymy rano czy zdąże sie pozapisywać emotka Mogę się zapisać też na Ćwiczenia z AM1.2 do Pana Gewerta emotka Jest także u Nas Pan Zakrzewski, ale jego nie znajdę na moim wydziale.
30 wrz 22:08
Jack: To Ty sobie mozesz sam ulozyc plan? emotka
30 wrz 22:11
Metis: Dokładnie. Mogę rozłożyć sobie zajęcia w czasie jak mi pasuje. Zrobić dwa dni wolne, wybrać najlepszych wykładowców itd.
30 wrz 22:12
grthx: Male ale Saizou Fichteholz to jest rok 1959 (orginal tom 2 Mam przeklad z 1985r Wtedy w szkole sredniej byly calki nieoznaczone i oznaczone , takze byly proste rownania rozniczkowe Wiec czytajac go wiesz co czytasz . teraz nie ma . Wiec najpierw dobrze pochodne poznac . (tom 1 .
30 wrz 22:16
Saizou : Być może, ja czytałem to pobieżnie, bo chodziłem na wykłady i z nich głownie miałem notatki.
30 wrz 22:18
grthx: Poza tym Saizou Ty studiujesz matematyke wiec pewnie duzo zajec z tego miales . Ale kazdy musi jakos sobie poradzic samemotka
30 wrz 22:22
Metis: Krzyśku Co u Ciebie? emotka
30 wrz 22:34
bezendu: Jacek ale bredzisz... Analiza matematyczna to coś innego jak Algebra Całki to temat na analizę, a macierze, zespolone to Algebra ICSP dobrze Ci powiedział, poczekaj na wykład, bo to co piszesz to ..... Semestr trwa 4,5 miesiąca a żeby mieć analizę 2 to musisz umieć całki które są na analizę 1 Zanim coś napiszesz to pomyśl trochę i poczytaj teorie tak jak mówi Mila Taka moja dobra rada, tu nie ma złośliwości...
1 paź 01:09
bezendu: "Cuda sie zadarzaja ale to do egzaminu mozna przeczytac ksiazke 500 stron w 2−3 dni" Można ale bez zrozumienia żeby przeczytać i nic więcej nauka to nie tylko czytanie a tez praktyka... AMEN
1 paź 01:11
Mariusz: "Ajtek: Nieoznaczonych.' Widziałem jak jeden koleś funkcję pierwotną definiował za pomocą całki oznaczonej z drugiej strony wzór Newtona Leibniza ułatwia obliczanie całek oznaczonych a do niego przydatna jest umiejętność liczenia całek nieoznaczonych
1 paź 03:54
Mariusz: Jack 0. Wiesz coś o ciągach ? Umiesz liczyć granice i pochodne ? Szeregi także mogą się przydać 1. Co to jest funkcja pierwotna, funkcja podcałkowa ? 2. Podstawowe metody całkowania − liniowość całki − całkowanie przez części − całkowanie przez zamianę zmiennych 3. Wyprowadzenie przydatnych wzorów redukcyjnych np ∫sinn(x)dx ∫cosn(x)dx ∫tann(x)dx
 dx 

(1+x2)n 
4. Całkowanie funkcji wymiernych dzielenie wielomianów,rozkład na sumę ułamków prostych, skorzystanie z wzoru redukcyjnego przy całkowaniu ułamków prostych lub dzielenie wielomianów, wydzielenie części wymiernej całki , rozkład na sumę ułamków prostych Rozkład na sumę ułamków prostych będzie łatwiejszy po wydzieleniu części wymiernej całki bo mianownik nie będzie zawierał pierwiastków wielokrotnych
 L(x) 

dx
 M(x) 
1. deg L(x) ≥ deg M(x) L(x)=W(x)M(x)+R(x)
 L(x) R(x) 

dx=∫W(x)dx+∫

dx
 M(x) M(x) 
2. (deg R(x) < deg M(x))⋀gcd(M(x),M'(x))≠const
 R(x) R1(x) R2(x) 

dx=

+∫

dx
 M(x) M1(x) M2(x) 
M1(x)=gcd(M(x),M'(x)) M(x)=M1(x)M2(x) deg R1(x) < deg M1(x) deg R2(x) < deg M2(x) Liczniki znajdujesz metodą współczynników nieoznaczonych czyli za współczynniki wielomianów przyjmujesz współczynniki literowe i różniczkujesz powyższą równość aby je obliczyć 3. (deg R2(x) < deg M2(x))⋀gcd(M2(x),M2'(x))=const Niech M2(x)=(x−a1)(x−a2)*...*(x−ak) (x2+p1x+q1)(x2+p2x+q2)*...*(x2+pmx+qm)
 R2(x) A1 A2 Ak 

dx=∫

dx+∫

dx+...+∫

dx
 M2(x) x−a1 x−a2 x−ak 
 B1x+C1 B2x+C2 
+∫

dx+∫

dx
 x2+p1x+q1 x2+p2x+q2 
 Bmx+Cm 
+...+∫

dx
 x2+pmx+qm 
 Bx+C 
Aby policzyć całkę ∫

dx
 x2+px+q 
 p p2 
możesz pomocniczo zastosować podstawienie (x+

)2=(q−

)t2
 2 4 
Do całkowania funkcji wymiernych przydają się podstawy algebry 5 Całki ∫R(x,ax2+bx+c)dx Rozpatrzmy dwa przypadki Gdy a>0 możemy zastosować podstawienie ax2+bx+c=t−ax ax2+bx+c=t2−2atx+ax2 bx+c=t2−2atx 2atx+bx=t2−c x(2at+b)=t2−c
 t2−c 
x=

2at+b 
 2at2+bt−at2+ac 
t−ax=

2at+b 
 at2+bt+ac 
ax2+bx+c=

2at+b 
 2t(2at+b)−2a(t2−c) 
dx=

dt
 (2at+b)2 
 at2+bt+ac 
dx=2

dt
 (2at+b)2 
 t2−c 
x=

2at+b 
 at2+bt+ac 
ax2+bx+c=

2at+b 
 at2+bt+ac 
dx=2

dt
 (2at+b)2 
Gdy a<0 możemy założyć że b2−4ac>0 w przeciwnym razie trójmian pod pierwiastkiem przyjmowałby stale wartości ujemne Stosujemy podstawienie ax2+bx+c=(x−x1)t a(x−x1)(x−x2)=(x−x1)t a(x−x1)(x−x2)=(x−x1)2t2 a(x−x2)=(x−x1)t2 ax−ax2=xt2−x1t2 ax−xt2=ax2−x1t2 x(a−t2)=ax2−x1t2
 ax2−x1t2 ax2−ax1+ax1−x1t2 
x=

=

a−t2 a−t2 
 a(x2−x1) 
x=x1+

(a−t2) 
 a(x2−x1)t 
(x−x1)t=

(a−t2) 
dx=−a(x2−x1)(a−t2)−2(−2t)dt
 a(x2−x1)t 
dx=2

dt
 (a−t2)2 
 ax2−x1t2 
x=

a−t2 
 a(x2−x1)t 
ax2+bx+c=

(a−t2) 
 a(x2−x1)t 
dx=2

dt
 (a−t2)2 
6. Całki postaci ∫xm(a+bxn)pdx m,n,p ∊ℚ I p∊ℤ ts=x s=nww(mianownik m, mianownik n)
 m+1 
II

∊ℤ
 n 
ts=a+bxn s=mianownik p III
m+1 

+p∊ℤ
n 
 a+bxn 
ts=

xn 
s=mianownik p 7. Całki postaci ∫R(ex)dx Podstawienie t=ex się narzuca do tej postaci sprowadzają się całki z hiperbolicusami R(sinh(x),cosh(x)) 8. Całki postaci ∫R(sin(x),cos(x))dx
 x 
Podstawienie t=tan(

) sprowadzi całkę do całki z funkcji wymiernej
 2 
Argument tangensa można przesunąć o stałą wartość
 x 
tzn podstawienie t=tan(

+φ) gdzie φ=const
 2 
nadal będzie się nadawało do sprowadzenia całki postaci ∫R(sin(x),cos(x))dx do całki z funkcji wymiernej 9. Całkowanie szeregami i sprowadzanie całek do znanych funkcji nieelementarnych takich jak funkcja Γ , funkcje eliptyczne , funkcja całkowo wykładnicza, funkcja błędu, sinus i cosinus całkowy , sinus i cosinus Fresnela, logarytm całkowy, polilogarytm , itp
1 paź 05:11
Mariusz: Co do 2 Liniowość całki wynika bezpośrednio z liniowości pochodnej Wzór na całkowanie przez części wynika z wzoru na pochodną iloczynu Wzór na całkowanie przez zamianę zmiennych wynika z wzoru na pochodną złożenia Jeśli chcesz zobaczyć jak to wprowadzają w książkach to w sieci są dostępne http://matwbn-old.icm.edu.pl/kstresc.php?tom=15&wyd=10&jez=pl http://kielich.amu.edu.pl/Stefan_Banach/rachunek.html
1 paź 12:36