matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica ciągu
al:
oblicz granicę ciągu lim n→
∞
√
4n
2
−2n+3
+3n/ 7n−2
30 wrz 17:48
Jack:
... = 5/7
30 wrz 17:53
Janek191:
√
4 n
2
− 2n + 3
+ 3n
√
4 −
2
n
+
3
n
2
+ 3
a
n
=
=
7 n − 2
7 −
2
n
więc
√
4 − 0 + 0
+ 3
2 + 3
5
lim a
n
=
=
=
7 − 0
7
7
n→
∞
30 wrz 19:18