Ile jest różnych liczb czterocyfrowych
karol: Ile jest różnych licz czterocyfrowych w ktorych zapisie występują dwie cyfry ósemki i dwie
liczy nieparzyste. Prosze o pomoc
n− liczba nieparzysta
88nn,8,8n,8nn8,n8n8,n88n,nn88 − jest 6 cyfr.
Pierwszą ósemke wstawilem na jedno z czterech miejsc, drugą ósemke na jedno z 3 miejsc.
Więc
4*3 / 2 = 6
I mamy 5 cyfr nieparzystych. Dwa wybory dają 5*5=25
i 25*6 = 150
Poprawnie ?
30 wrz 17:40
Janek191:
Pewnie dwie cyfry nieparzyste.
Przepisuj uważnie treść zadania
30 wrz 19:13
Janek191:
88xx, 8x8x, x8x8, xx88, 8xx8, x88x
6*5*5 = 150
x − cyfra nieparzysta
30 wrz 19:27
kasiaa: Prosze pomocy
Rzucamy dwa razy monetą. Wypisz zdarzenia elementarne sprzyjajace zdarzeniu
A− wypadnie co najmniej raz orzeł.
B− reszka wypadła tylko raz
Więc
Ω=4
Ω=( OO,RR,OR,RO)
A=(RR),(OR),(RO)
B=(OR),(RO)
I dalej : Jaka jest zależność miedzy zdarzeniami A i B ?
Zależność między zdarzeniami A i B jest taka, że zdarzenie A wypadnie w 75% bo 3/4 = 75% , a
zdarzenie A wypadnie w 50% bo prawdopodobieństwo wynosi 2/4 ?,
opisz słownie zdarzenie A' , B'. Nie wiem jak dalej mam się za to zabrać
1 paź 12:33
Janek191:
A jest źle

!
1 paź 12:35
Janek191:
A ' = Ω \ A
B ' = Ω \ B
1 paź 12:35
Janek191:
A = { OO, Or, RO }
A ⊃ B lub B ⊂ A
1 paź 12:37
kasiaa: dlaczego jest zle A ?
wypadnie co najmniej raz orzeł to w A wypisałam zdarzenia gdzie pojawia się on co najmniej raz.
nie może być orzeł−orzeł
1 paź 12:40
Janek191:
RR − reszka wypadła dwukrotnie − gdzie masz orła ?
1 paź 12:42
Janek191:
Co najmniej raz wypadł orzeł oznacza, że raz lub dwa razy wypadł orzeł.
1 paź 12:43
kasiaa: a tak faktycznie, przepraszam zamotałam się.
Czy zależność jest dobrze opisana ?
Prawdopodobieństwo zdarzenia A to 3/4, a zdarzenia B to 1/2 ?
Dalej nie wiem jak mam opisać zdarzenie A'

4 przez 3/4 ?
1 paź 12:50
Janek191:
Masz już zrobione
1 paź 12:52