wyrazenia algebraiczne
szkapa: √11−6 √2 + √11 +6√2
30 wrz 16:12
ICSP: Porozpisuj wyrażenia :
(3 − √2)2
oraz
(3 + √2)2
30 wrz 16:16
grthx: (√11−6√2+√11=6√2)2=x2
11−6√2+2√(11−6√2)(11+6√2)+11+6√2 =x2
11+2√49=x2
25=x2⇒x=5
30 wrz 16:18
Rafał: Można też tak.
Niech a i b oznaczają składniki. Mamy ab=√121−72=√49=7 oraz a2+b2=22. Jednocześnie
(a+b)2=a2+b2+2ab=22+14=36, stąd a+b=6, bo a+b>0.
30 wrz 16:19
grthx: U mnie oczywiscie blad

ma byc 2*11+2
√49=x
2
36=x
2 to x=6
30 wrz 16:22
szkapa: Dziękuję bardzo
30 wrz 16:22