Podzielność
Rafał: Proszę sprawdzić, czy istnieje taka dodatnia liczba całkowita k, że liczba 10k−5 dzieli się
przez 49.
30 wrz 14:10
Rafał: Próbowałem z kongruencji, ale nie widzę żadnych powtarzających się reszt z dzielenia liczby
10k−5 przez 49.
30 wrz 14:45
Rafał: Oczywiście, dla k=1,2,3...
30 wrz 14:45
Rafał: Mógłbyś/Mógłby Pan zacytować jego treść?
30 wrz 14:52
Rafał: Wpisuję w Google tę frazę i dostaję brak pasujących wyników.
30 wrz 14:55
Rafał: A mógłby Pan podać treść tego prawa?
30 wrz 15:00
Jerzy:
@Rafał .. nie traktuj tego kretyna poważnie
30 wrz 15:00
Jerzy:
Jak tylko pojawi sie na forum jakiś admin, to go zaraz usunie ( tak jak dzisiaj rano ).
30 wrz 15:01
Jerzy:
Ty jeteś debilu naprawdę nieuleczalnie chory !
30 wrz 15:01
Jerzy:
Podpisz się szczurze niebieskim nickiem, to zobaczymy.
30 wrz 15:04
Jerzy:
O .... i już spokój ...dziękuję !
30 wrz 15:04
JC: 49 | 1041 − 5
30 wrz 15:07
Rafał: @JC Mógłbyś podać dowód?
30 wrz 15:16
Rafał: Podejrzewam, że gdybym z kongruencji sprawdził reszty dzielenia dla k=1,2,3...50, to w końcu by
mi wyszło, ale ten sposób jest dosyć toporny.
30 wrz 15:19
Jerzy: Rafał prawo Howarda mówi nam ze k może być dziennikiem ale naturalną (w twoim przypadku dowodem
jest tylko k niewymierne) a w dowodzenia korzystamy tylko z licz cyfr wymiernych
30 wrz 15:20
Jerzy: Dziennikiem
30 wrz 15:21
Rafał: Czy niektórzy ludzie naprawdę myślą, że są "fajni", wypisując te bzdurne komentarze na forum?
30 wrz 15:26
Omikron: Poznaj macia, tegorocznego maturzystę (w pierwszym terminie 12%), który na kilka dni przed
maturą nie znał tabliczki mnożenia i wyniku działania 0−3. Jakimś cudem dostał z poprawki 50%,
a ponieważ nie poczuł się spełniony po dokonaniu tego, postanowił zaśmiecać to forum pod
nickiem Jerzy.
30 wrz 15:29
Omikron: Oczywiście czarny Jerzy, niebieski to ten prawdziwy.
30 wrz 15:30
Rafał: Największy problem jest w tym, że forum traci na powadze i może zniechęcić niektórych
licealistów/studentów zniechęcić do zadawania pytań. Może należałoby wprowadzić system
rejestracji potwierdzanej mailowo i możliwość banowania poszczególnych użytkowników.
30 wrz 15:36
Omikron: Istnieje rejestracja mailowa, która umożliwia kolorowanie nicku, ale nie jest to doskonałe, bo
Ci którzy o tym nie wiedzą, myślą że czarny i kolorowy nick to ta sama osoba.
30 wrz 15:40
grthx: twierdzilem juz to dawno to mnie wyszydzono
jesli byloby zapisane ze za obrazanie innych uzytkownikow jest zgloszsenie do dostawcy
internetu to zastanowilby sie ze 100razy czy tak zrobic
30 wrz 15:42
Rafał: A może po prostu przyznać szerszej grupie ludzi, na przykład stałym bywalcom, prawo do
moderowania forum. Sam je kilku osobom poleciłem i nie chciałbym, by się zawiedli.
30 wrz 15:44
Jerzy:
No niestety , ale odkąd pojawił sie maciu vel Jerzy ,
niektórzy stali pomagający na tym forum odeszli.
30 wrz 15:47
JC: "=" poniżej oznacza przystawanie modulo 49
102 = 2
1020=210=1024=20+24=44=−5
1040=25
1041=250=5
1041−5=0
30 wrz 15:48
grthx: Zreszta nie tylko on .
sam nie napisalby tylu postow .
30 wrz 15:50
Rafał: A nie powinno być
1020≡24 (mod 49)
1040≡576≡37 (mod 49)
30 wrz 15:56
Rafał: Przepraszam, napisałem głupoty.
30 wrz 15:57
Rafał: Dziękuję za pomoc
30 wrz 15:58
AS: Oto moja propozycja
Zakładam,że istnieje taka liczba całkowita c,
że zachodzi
10
k = 49*c + 5
Sporządzając w jednym układzie współrzędnych
wykresy
f(k) = 10
k , k = 1,2,3,... i g(c) = 49*c + 5 , c = 1,2,3,...
otrzymuję dwie krzywe przecinające się w jednym
punkcie o odciętej zawartej w przedziale <0,1>
Jest to jedyne rozwiązanie.
Wniosek: nie istnieje
30 wrz 18:54