Zespolone
Jack: Zespolone (argument liczby zespolonej)
Podaj geometryczna interpretacje zbiorow liczb zespolonych
d)
Po pierwsze − czy moge to tak przeksztalcic?
| | z+1 | | z−1 + 2 | | 2 | |
arg |
| = arg |
| = arg(1 + |
| ) |
| | z−1 | | z−1 | | z−1 | |
tylko co dalej?
30 wrz 10:40
jc: Jak policzysz moduł liczby (z+1)/(z−1), zobaczysz rozwiązanie.
30 wrz 10:47
Jack: jc
1) dlaczego tak
2) jak policzyc modul z dzielenia?
30 wrz 10:48
jc: A może trzeba inaczej. Liczba o argumencie π/2 ma postać ti, t > 0.
(z+1)/(z−1)=ti
Wylicz zet i będziesz miał rozwiązanie.
30 wrz 10:50
jc: Moduł ilorazu to iloraz modułów, ale to była fałszywa wskazówka

Drugi wpis daje rozwiązanie. Na pewno to jakaś półprosta.
30 wrz 10:52
Jack:
jednakze nie wiem co nam to daje, skoro mam to narysowac.
30 wrz 10:53
jc:
z+1 = (z−1) ti
ti + 1 = z (ti − 1)
z= (ti + 1) / (ti − 1)
|z| = 1, to jest fragment okręgu o promieniu 1. Jaki fragment?
30 wrz 10:59
Jack:
|z| = |x+iy| = √x2+y2
sadzilem ze to jest po prostu okrag, a nie jego fragment...
30 wrz 11:03
jc: Dla t = 0 mamy −1, dla t =∞ mamy 1. Czy to będzie dolna część czy górna?
Wystarczy podstawić t = 1. (i+1)/(i−1)=−i, a więc dół.
Nie podoba mi się to ... Lepiej sprawdź.
30 wrz 11:05
Jack: naprawde nie rozumiem co masz na mysli.
pierwszy raz robie jakiekolwiek tego typu zadanie.
Poszukam w zbiorze moze cos bedzie...
30 wrz 11:08
Jack: jc
Przepraszam jesli zabrzmialo to troche pejoratywnie. Doceniam starania ale niestety nic mi nie
wyjasniaja.
Znalazlem taki wzor :
| | z1 | |
arg( |
| ) = arg z1 − argz2 + 2kπ |
| | z2 | |
to moze oto chodzi ?
wtedy
| | π | |
arg(z+1) − arg(z−1) + 2kπ = |
| |
| | 2 | |
Chociaz to mi tez nic nie mowi. Byc moze teraz moduly nalezy obliczyc?
30 wrz 11:16
jc:
Dla różnych wartości t, otrzymujesz różne punkty na okręgu. Wszystkich jednak nie otrzymasz.
z=x+iy. Wylicz x i y. Przyjrzyj się jaki fragment okręgu otrzymasz.
30 wrz 11:20
Jack: czyli innymi slowy − post 11:16 jest kompletnie bezuzyteczny, wracamy
do
i teraz tu podstawic x + iy?
30 wrz 11:23
jc: No dobrze, po kolei.
| | z+1 | | z+1 | |
arg |
| = π/2 oznacza, że liczba |
| leży na górnej części osi pionowej. |
| | z−1 | | z−1 | |
Wyliczasz z tego równania z.
Możesz od razu stwierdzić, że moduł licznika = moduł mianownika =
√1+t2.
Zatem moduł ilorazu wynosi 1, |z| = 1.
Wiemy więc, że dla każdego t, punkt z leży na okręgu o środku 0 i promieniu 1.
Podstawiając różne dodatnie wartości t, nie uzyskasz wszystkich punktów okręgu.
30 wrz 11:27
jc: Tak, dwa wpisy były bez sensu. Ten o liczeniu modułu oraz ten z sugestią, że to prosta
30 wrz 11:29
Jack:

To jest jasne do momentu, ze nie uzyskam wszystkich punktow okregu.
Pytanie dlaczego skoro mam x
2+y
2 = 1...
Chyba, ze chodzi o to :
Na poczatku mielismy, ze t>0, zatem patrzymy na niebieska linie przerywana i od niej do gory.
30 wrz 11:33
jc:
| | 1 + i tg α/2 | |
Wykonaj rachunek |
| . Zobaczysz więcej. |
| | 1 − i tg α/2 | |
30 wrz 11:36
Jack:
apropo, skad to rownanie?
30 wrz 11:46
Jack: dobra, juz chyba wiem
= cos(α) + i sin(α)
30 wrz 11:51
jc: W zadaniu t = tg α/2, t > 0, czyli α > 0. Przed wszystkim trzeba jednak postawić
minus (porównaj mianowniki).
Przy okazji wyraziłeś sin α i cos α przez t = tg α/2. Przydaje się przy całkowaniu.
Ale teraz, w czasach, kiedy mam dostęp do systemów algebry komputerowej
nie ma to większego znaczenia (mam na myśli umiejętność całkowania).
30 wrz 11:56
Jack: teraz musze leciec, bede wieczorem to moze po kontynuujemy ten temat, poki co −
nadal srednio to widze.
30 wrz 12:02
jc: Ja kiedyś do tego wrócisz, zobaczysz wynik bez liczenia. Teraz wyjeżdżam na kilka dni.
30 wrz 12:05
Jack: hmm, no to pomysle nad tym jeszcze troche.
30 wrz 18:56