Rozwiaz nierównosc
Dawid: (1/5)x=t
t2 −3t2 −10 < 0
T1 wyszlo −2 i T2 wyszlo 1
Co teraz? Jakie jest rozwiazanie tej nierownoscu?
30 wrz 08:50
PW: Albo podajesz treść zadania, albo robisz test na inteligencję każąc zgadywać skąd się to
wzięło.
30 wrz 08:53
Jerzy:
Jeśli za (1/5)x podstawiasz : t , to musisz zrobic założenie: t > 0
30 wrz 08:55
PW: Jeżeli "T1 wyszło −2" ma oznaczać jedno z rozwiązań równania kwadratowego, to błąd. Zobacz co
napisałeś:
t2 − 3t2 − 10
30 wrz 09:02
Dawid: o to chodzi −2 jest sprzeczne wiec rozwiązaniem tej nierownosci jest 1
wiec jak to teraz zapisac?
parabola? czy jeden punkt na osi i lamana krecha od góry i x należy od (−oo,1)
30 wrz 11:03
Jerzy:
Najwyrażniej nie bardzo sam wiesz co robisz.
Ustal dla jakich t > 0 trójmian: t2 − 3t −10 przyjmuje wrtości ujemne .
30 wrz 11:56
Antonni: 0,2x=t
logarytmujemy obie strony logarytmem o podstawie 0,2
log0,20,2x= log0,2t
x=log0,2t
=============
podstawiaj za t wartosci ktore masz w zadaniu i licz
30 wrz 12:23
Jerzy:
Tutaj nie o to chodzi, on ma podstawienie (1/5)x = t
30 wrz 12:32
Antonni: WItaj

Wiem
Jerzy . Tylko gosciu sobie siedzi na forum i ma w 5 literach to co sie pisze .
Nierownosci wykladnicze nie sa w przedszkolu wiec gosciu nie jest ulommny zeby nie napisac
calej tersci zadania
Od 11:03 ile czasu minelo do teraz ?
30 wrz 12:44