proszę o rozwiązanie
anna: napisz równanie prostej l równoległej do prostej k, k: y +4 = 0
i przechodzącej przez i punkt P ( √−7,√2) ,
wynik to x+√7 = 0
30 wrz 07:35
piotr1973: równoległa do y+4=0, ma postać y+C=0, więc nie wiem skąd takie rozwiązanie, chyba, że chodzi o
prostopadłą
30 wrz 07:53
anna: słusznie chodzi o prostopadłą przepraszam
30 wrz 08:14
Antonni:
30 wrz 11:56
Janek191:
Tam pewnie jest P = ( −√7 , √2) ?
30 wrz 16:29
anna: tak też narysowałam ale nie wiem jak to obliczyć i słusznie jest
to punkt P=(−√7,√2)
30 wrz 18:17
Adamm: prostopadła linia ma wzór x+C=0
skoro zawiera punkt −√7 to −√7+C=0 ⇒ C=√7
więc równanie linii to x+√7=0
30 wrz 18:29
anna: DZIĘKUJĘ
30 wrz 18:36