Równanie, szybka pomoc
Malena98: Cześć

mógłby mi ktoś przypomnieć jak rozwiązywało się takie przykładziki?
x
√3 +
√3 = x + 3
Z góry bardzo dziękuje!
30 wrz 00:10
Antonni: Proszse szybka
x
√3−x= 3−
√3
x(
√3−1)= 3−
√3
| | 3−√3 | | (3−√3)(√3+1) | |
x= |
| = |
| = dokoncz |
| | √3−1 | | 2 | |
30 wrz 00:15
Malena98: Wyszło mi x =
√3 
i jeszcze miałabym pytano odnośnie jednej nierówności otóż:
x
√2 + 2
√3 <2x
30 wrz 00:23
Antonni: Juz pisze (mam tez swoje zadanie

x
√2−2x<−2
√3
x(
√2−2})<−2
√3
| | −2√3 | |
x> |
| (usun niewymiernosc z mianownika |
| | √2−2 | |
Zmiana zwrotu nierownosci bo
√2−2<0 wiec dzielimy przez liczbe ujemna
30 wrz 00:30
Malena98: Bardzo dziękuje!

tylko kurczę wychodzi mi wynik: x <
√6 + 2
√3, czy to poprawny wynik?
30 wrz 00:37
Malena98: Wiem, wiem .. widziałam

przepraszam za kłopot
30 wrz 00:37
30 wrz 00:38
Malena98: hmm to w którym momencie i dlaczego zmieniamy znak?
30 wrz 00:40
Qulka: jak mnożymy przez ujemną
30 wrz 00:47