Wykresy
Antonni:

Wyznacz liczby a,b c d tak aby wykres funkcji
f(x)= |ax+b|+|cx+d| x∊R byl suma odcinka AB gdzie A=(1,2) i B= (3,4) A∉prostej BD i B∉do
prostej AC
Sporzad wykres
Jedynie co moge zapisac to rownanie prostej przechodzacej przez punkty A i B
Bedzie to rownanie postaci f(x) = 1(x−1)+2=x+1 dla x∊<1,3)
To zostaly by jeszce dwa przedzialy do rozpatrzenia
1x∊(−
∞,1)
3. x∊<3,
∞)
A tutaj juz nie wiem jak
30 wrz 00:10
Qulka: może |2x−2|+|x−3|
30 wrz 00:19
Antonni: Mam zapisane tak
f(x)= −3x+5 dla x<1
f(x)= x+1 dla 1≤x<3
f(x)= 3x−5 dla 3≤x
To tak Qulka na szybkiego zgadzaloby sie .
30 wrz 00:23
Qulka: wymyśliłam że w tych punktach muszą być miejsca zerowe

i tak wyszło
30 wrz 00:25
Mila:
Coś ta treść mi się nie podoba.
Chyba nie dokończyłeś.
30 wrz 00:28
Antonni: Mila jest to czesc zadania ktorego tresc jest taka
A) Sporzad wykres funkcji
f(x)=|2−3x|+|x+3|
B) Funkcje f(x)= |ax|b|+|cx+d| x∊R okresl za pomoca wzorow postaci f(x)= mx+n Zakladamy ze
Te podpunkty zrobilem
To jest podpunkt nr C) do tego zadania z ktorym sobie nie moge poradzic
30 wrz 00:36
Antonni: ma byc |ax+b|
30 wrz 00:37
Antonni: Qulka
Rzuc pomyslem jak wymyslilas?
30 wrz 00:40
Qulka: skoro A∉prostej BD i B∉do prostej AC to zrobiłam miejsca zerowe w 1 i 3 i wybrałam
najprostszy mnożnik żeby nie było płaskie czyli a=2
30 wrz 00:46
Antonni: na razie dziekuje Ci

Potem to sobie zobacze
30 wrz 00:49
Antonni: Teraz popatrzylem dokladnie i Mila brakuje w tresci po B=(3,4) polprostych AC i BD itd
.
Ale mysle ze to nie wplynelo az tak bardzo na tresc . Przepraszam bardzo . Wybacz noc .
30 wrz 00:58
Antonni: Qulka 
jednak mysle ze ten podpunkt C) bedzie zwiazany z podpunktem B)
wiec teraz napiszse swoje rozwiazanie podpunktu b)
| | b | | d | |
Skoro |
| > |
| to bedziemy mieli takie przedzialy |
| | a | | c | |
wtedy f(x)= −ax−b−cx−d
f(x)= −x(a+c)−(b+d)
===============
mamy wtedy f(x)= ax+b−cx−d
f(x)= x(a−c)+b−d)
=================
Tutaj juz prosto
f(x)= ax+b+cx+d
f(x)= x(a+c)+(b+d)
======================
Teraz bede myslal nad podpunktem C)
30 wrz 12:38
Mila:
f(x)=|ax+b|+|cx+d|
|ax+b|+|cx+d|=x+1 dla x∊<1,3)
Dla x=1 oraz x=3 następuje zmiana wzoru f(x).
x=1 miejsce zerowe g(x)=ax+b
x=3 miejsce zerowe h(x)=cx+d
a*1+b=0⇔b=−a
c*3+d=0⇔d=−3c
L=|ax−a|+|cx−3c|
x≥1 i x<3
ax−a+(−cx+3c)=x+1
ax−cx+(−a+3c)=x+1
x*(a−c)+(−a+3c)=x+1
a−c=1
−a+3c=1
a=2 i b=−2
c=1 i d=−3
f(x)=|2x−2|+|x−3|
30 wrz 18:03
Antonni: Dziekuje Mila za odpowiedz.
Zaraz zapisze w zeszycie i dopytam jeszcze .
30 wrz 19:23
Antonni: WIdze
Mila ze robilas to przez porownanie do y=x+1
A mozna to jakos zrobic inaczej wykorzystujac wspolrzedne y
owe punktow A i B
Teraz jak wykorzystac y
1=2 i y
2= 4 ? Mozna ?
30 wrz 19:52
Antonni:
30 wrz 21:17
Mila:
Spróbuj, przecież wiesz co masz otrzymać.
30 wrz 21:30
Antonni: Poprobuje
30 wrz 21:33
Antonni: To zostawie juz na jutro .
30 wrz 23:48