Wykres
Antonni: Rozwiaz rownanie .
|y|+y+|x|+x=0
Pytanie . czy tutaj nalezy rozpatrywac przypadki
1|y|≥0 i |x|≥0
2. |y|≥0 i |x|<0
3. |y|<0 i |x|≥0
4. |y|<0 i |x|<0
Potem zrobic wykres?
29 wrz 22:35
marek: zawsze, jeżeli mamy wartość bezwzględną i jeszcze niewiadomą poza wartością, lub dwie
niezależne, lub więcej niezależnych wartości bezwzględnych to musimy rozpatrywać przypadki.
Wykresu nie trzeba.
29 wrz 22:41
marek: no dobra... zawsze poza szczególnymi przypadkami, np.
|x−1|+|y−2|=0
29 wrz 22:42
Antonni: Dziekuje CI na razie marek
29 wrz 22:44
Eta:
|x|+|y|= −(x+y)
x=0 i y=0
29 wrz 22:44
Antonni: Dziekuje CI rowniez .
Za chwile napisze rozwiazanie z ksiazki tylko zrobie sobie opatrunek .
29 wrz 22:47
piotr: rozwiązaniem jest trzecia ćwiartka wraz z półosiami x≤0 i y≤0
29 wrz 22:48
Eta:

Racja
piotr 
x≤0 i y≤0
29 wrz 22:51
Antonni: Przepraszam ale mam uszkodzona lewa reke i musialem zrobic opatrunek
Piszse tak
Dla kazdego x∊R |x|+x≥0 i dla kazdego y∊R |y|+y≥0 wiec
|y|+y+|x|+x=0 ⇔(|x|+x=0 i |y|+y=0)⇔(x≤0i y≤0)
Troche za bardzo tego nie rozumiem dlatego zapytalem o te przypadki
29 wrz 22:58
piotr: 1y≥0 i x≥0 ⇒ 2x+2y=0 ⇒ x=0 y=0
2. y≥0 i x<0 ⇒ 2y = 0 ⇒ y=0, x<0
3. y<0 i x≥0 ⇒ 2x=0 ⇒ x=0, y<0
4. y<0 i x<0 ⇒ 0=0 ⇒ y<0 i x<0
⇒⇒⇒⇒ x≤0 i y≤0
29 wrz 23:06
Antonni: Wiec juz dostalem odpowiedz na moje pytanie .
dziekuje bardzo
29 wrz 23:09