Granica jednostronna, problem...
Macko z Bogdanca:

Granica jednostronna, problem...
| Lim | |
| U{x2−x−12}{(x−4)2 |
| x→4− | |
| | 1 | |
x→4−,to (x−4)2→0+ , wiec |
| →+∞ |
| | (x−4)2 | |
| Lim | | x2−x−12 | | Lim | | 1 | |
| |
| = |
| (x2−x−12)( |
| ) |
| x→4− | | (x−4)2 | | x→4− | | (x−4)2 | |
| | Lim | | 1 | | 12 | | 1 | |
= |
| x2(1− |
| − |
| )( |
| )=+∞ |
| | x→4− | | x | | x2 | | (x−4)2 | |
Ma wyjsc −
∞. Co robie zle?
29 wrz 22:23
Saizou :
| x2−x−12 | | (x−4)(x+3) | | x+3 | |
| = |
| = |
| |
| (x−4)2 | | (x−4)2 | | x−4 | |
pochodzimy z lewej strony, więc można sobie rozumować że czymś minimalnie mniejszym niż 4,
| | 7 | |
wówczas mianownik jest ujemny a licznik dodatni, jako symbole to będzie [ |
| ], czyli −∞ |
| | 0− | |
29 wrz 22:27
Qulka: x2−x+12=(x−4)(x+3) skróć
29 wrz 22:27
Macko z Bogdanca:

W ksiazce mialem jakos tak to tlumaczone na takim przykladzie
| 2x−7 | | 2x−7 | |
| →0+ wiec |
| →+∞ |
| (x−3)2(x+2) | | (x−3)2(x+2) | |
| lim | | 2x−7 | | lim | | 1 | |
| |
| = |
| (2x−7) |
| =−∞ |
| x→3 | | (x−3)2(x+2) | | x→3 | | (x−3)2(x+2) | |
Myslalem ze jak u mnie w mianowniku jest parabol ktora nie przecina osi x to po lewej stronie
oraz po prawej bediemy mieli
29 wrz 22:38
Macko z Bogdanca: Wiec cos zle interpretuje z ksiazki czy gdzies sie wywalilem

?
29 wrz 23:24
Qulka: przy granicach w punkcie nie wyciągasz np x2 przed nawias bo powstałe ułamki się nie zerują
u Ciebie jak wstawiłbyś 4 to na górze i na dole wychodzi 0/0 więc nieoznaczoność
29 wrz 23:27
Macko z Bogdanca: ok, dziekuje
29 wrz 23:38