matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie maturalne
Michał05:
Zd19 że zbioru liczb parzyste mniejszych od 20 wybieramy jedną liczbę.Prawdopobieństwo,że jest to liczba podzielona przez 3 wynosi
1
1
1
1
a)
b)
c)
d)
2
3
9
10
29 wrz 21:40
Janek191:
Ω = { 0,2,4,6,8,10,12,14,16,18} A = { 0, 6, 12, 18}
3
P(A) =
10
Pewnie 0 nie należy do Ω. czyli powinno być napisane ze zbioru dodatnich liczb parzystych ... Wtedy odp. b)
29 wrz 21:44
Michał05:
Dziękuję
29 wrz 21:55