Oblicz wartość wyrażenia bez korzystania z tablic matematycznych.
Gaga: Oblicz wartość wyrażenia bez korzystania z tablic matematycznych.
a) sin150°tg135°+cos210°tg330°
b)sin90°tg180°−cos0°tg360°
29 wrz 21:18
Gaga: a) sin150°tg135°+cos210°tg330°
b)sin90°tg180°−cos0°tg360°
29 wrz 21:20
PW: Zredukuj do pierwszej ćwiartki.
29 wrz 21:29
Gaga: możesz mi to rozpisać? bo jak liczę to mi nie wychodzi
29 wrz 21:30
Jack: skorzystaj ze wzorow redukcyjnych
29 wrz 21:32
Janek191:
Zastosuj wzory redukcyjne

− z głowy
29 wrz 21:32
PW:
| | 1 | |
sin150° = sin(90°+60°) = cos60° = |
| |
| | 2 | |
i tak dalej, to nudne.
29 wrz 21:32
Gaga: | | 1 | | √3 | |
a) sin150°tg135°+cos210°tg330°=sin30°tg45°+cos30°tg30°= |
| * |
| +U{√3 |
| | 2 | | 3 | |
| | √3 | | 3 | | 3√3 | | 3+3√3 | | 2√3 | |
}{2}* |
| = |
| + |
| = |
| * |
| =6√3+6√3 |
| | 3 | | 2√3 | | 2√3 | | 2√3 | | 2√3 | |
tak?
29 wrz 21:50
PW: Praktyczna rada: dobrze jest każdą z wartości zredukować osobno, tak jak podpowiadałem, uzyskać
4 wyniki i dopiero liczyć odpowiedź − bo jak sprawdzić to co napisałaś − w pamięci?
Widzę np., że
cos210° = cos(180°+30°) = − cos30°
tg330° = tg(360°−30°) = − tg30°,
a w Twoim zapisie tych 2 minusów nie ma − i nie wiem, czy zrobiłaś to "w locie", czy w wyniku 2
pomyłek wynik jest dobry. Będą Ci stawiać znaki zapytania − skąd się to wzięło?
29 wrz 22:06